Skocz do zawartości
Arhu

Używany/poleasingowy laptop do 400-500zł.

Polecane posty

Witam, w moim dość leciwym sprzęcie zauważyłem że dysk powoli umiera.

Jako że jest to kilkuletni komputer, pomyślałem że kupując dobry dysk ssd, dostałby kopa wydajnościowego.

Przeszukałem allegro, sklepy internetowe i stwierdziłem że taki dysk to koszt rzędu 300-400zł.

Trochę to przemyślałem, poczytałem opinie i wpadłem na pomysł, że dokładając te 100zł kupiłbym jakiegoś używanego laptopa pokroju DELL d610. Dołożyłbym tam kość ramu i miałbym narzędzie do pracy.

Minimum to 1024MB pamięci ram z możliwością rozbudowy.

Dobrze by było gdyby miał dwa rdzenie, ale nie jest to priorytet.

Dysk wystarczyłby 40Gb, z możliwością wymiany.

Podstawą tutaj jest łączność wifi oraz bateria (może być słaba, byle wystarczyła na spokojne zapisanie danych i wyłączenie laptopa)

Jedynie waham się co do matrycy. I mam tutaj do Was pytanie czy powiedzmy 12cali wystarczy do normalnego przeglądania internetu i czasem jakiegoś filmu.

Póki co zwróciłem uwagę na:

http://allegro.pl/de...2561863118.html

http://allegro.pl/hp...2566067475.html

http://allegro.pl/sh...item=2555575464

Myślałem nad tabletem pokroju GoCleaver czy OverMax, ale jednak praca na ssh może być dość niewygodna, więc odpada.

Edytowano przez Arhu (zobacz historię edycji)

Do tabletu podpinasz klawirę (np. na BlueTooth) i pracujesz jak na lapie. A za 5 stówek nie znajdziesz sensownego lapa z giga RAMu, dwurdzeniowcem i przede wszystkim działającą baterią. Jeszcze dwa pierwsze warunki to nie będzie może taki wielki problem, ale bateria to najczęstszy mankament lapów z drugiej ręki.

Jak już się zdecydujesz, to szukaj przede wszystkim wśród IBM-ów, przed sprzedaniem działu kompów osobistych Chińczykom IBM robił naprawdę fantastyczne lapy.

Seria T4x to bardzo dobre maszynki, solidne, wytrzymałe, acz jak na dzisiejsze standardy nie za szybkie. Do netu i filmików (oczywiście nie w HD, więc YT w 720 czy nawet 480 px może być problematyczny z taką kartą graficzną) czy pracy w konsoli spokojnie wystarczy. Nie wierz jednak w to jednogodzinne działanie baterii, to cudaczna bajka, może i potrzyma godzinę, ale chyba w trybie uśpienia ;)

Model, który przedstawiłeś ma jedną podstawową wadę - napęd combo. Lepiej poszukaj podobnego, ale z nagrywarką DVD, zawsze może się przydać, żeby nagrać te 4 giga danych na jednej płytce, a nie na 6.

Co do napędu, to mnie to nie robi różnicy. Ostatni raz płytę dvd w ręku miałem gdy instalowałem windowsa na jakimś starym komputerze, więc to nie problem.

Słyszałem że ludzie wyjmują napędy i dokładają w to miejsce drugi dysk, to może skorzystam z tego rozwiązania.

Doczytaj się dokładnie w dellach potrafili montować dyski 1,8" , już miałem taki ( 12" ekran ), pomijając wydajność dysku tak szybko nie wymienisz w nim.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się