Marek607 655 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 Hej, Przy okazji nauki tworze sobie różne skrypty w bash-u. Postanowiłem niektóre zaimplementować do DirectAdmin, jednak o ile zrobienie skryptów które mają pokazywać dane nie jest żadnym problem, o tyle nie wiem jak się zabrać do utworzenia programu który wymaga wpisania danych i przycisku który wykona określone polecenie pobierając takowe dane. Czy ktoś robił takowe skrypty w bash-u i zaimplementował do DA? Byłbym niezmiernie wdzięczny za podesłanie rozwiązania, lub przykładowego kodu dla DA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 Nie bardzo kumam, aczkolwiek możesz zrobić sobie jakiś tam skrypcik, ale uruchamiany będzie przez php z DA. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 Nie bardzo kumam, aczkolwiek możesz zrobić sobie jakiś tam skrypcik, ale uruchamiany będzie przez php z DA. Chodzi mi np o to że: #!/bin/bashecho "Podaj liczbę" read liczba echo "Podałeś $liczba" działa poprzez konsole, jednak poprzez DA nie - poprostu nie wiem jak zrobić nawet prosty formularz , że ktoś wypełnia 3 pola, klika na "Wyślij" , wartośc z pól wstawiają się jako zmienne i skrypt sie wykonuje. Próbowałem z php jednak moja wiedza jest mierna, a wywoływanie funkcji poprzez shell_exec nie działa, bo jak wiadomo blokuje się takie rzeczy - innego sposobu nie znam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 Chodzi mi np o to że: działa poprzez konsole, jednak poprzez DA nie - poprostu nie wiem jak zrobić nawet prosty formularz , że ktoś wypełnia 3 pola, klika na "Wyślij" , wartośc z pól wstawiają się jako zmienne i skrypt sie wykonuje. Próbowałem z php jednak moja wiedza jest mierna, a wywoływanie funkcji poprzez shell_exec nie działa, bo jak wiadomo blokuje się takie rzeczy - innego sposobu nie znam. Wykorzystaj moduł w php o nazwie ssh2 http://php.net/manual/en/function.ssh2-connect.php Poprzez niego odpalisz wszystko z poziomu www. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 Własnie o to chodzi że chciałem to zrobić w bash, jednak chyba się nie da. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Sierpień 16, 2012 No niestety, musisz zaprzęgnąć do tego php również. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach