Ranma_man 0 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2006 Mam głupie pytanie, ponieważ kłócę się z pewnym studentem studiujacym informatyke. Na wykladzie mial, ze linux = unix. I mi teraz pisze, ze linux to unix, ze *bsd to tez linuxy... I wcale nie chodzi o zgodnosc z posixiem. A ja jako, ze nie jestem profesjonalista w budowie systemow, prosze tutaj o wrzucenie jakichs linkow czy cos w tym stylu, ktore rozwieja watpliwosci. Google nie jest moim przyjacielem. :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jendrasik 0 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2006 Nazwa "Linux" informuje nas także że nie jest to system Unix: Linux Is Not UNIX. http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2006 ftp://trwam.org/unix_a4.pdf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fredzio 0 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2006 Z tego co wiem. To Linus Torvaldsen, (czy jak mu tam było). Przerobił jądro systemu UNIXa wedlug własnego uznania i nazwał to LINUX. Tak samo mógłbym powiedzieć ze Microsoft kiedyś w przyszłosci zrobi Windows na licencji LGPL. (marzenia) To mógłbyś przerobić te kody według własnego uznania i nazwać np. Ranmandows XP. I potem stać sie popularny jak LINUS. Ok, zarty na bok. Btw.: a z studentami to zawsze będziesz sie kłócił... bo to taki g... naród , zaprzeproszeniem. Tez kiedys sie kłóciłem... mam ponad 15 lat doswiadczenia w programowaniu w C oraz w komputerach, wtedy kiedy były jeszcze ZXSpectrum itp. To przyjdzie ci taki studencik, co ma tylko 4 lata doswiadczenia w komputerach, i jeszcze sie uczy na jakiejs tam politechnice. (Ja sie oczywiscie niedostalem na studia) To jego wielkie racje zaczyna popierać tym ze, ma wykształcenie informatycznie. A ja nie. A racji niemiał, potem przyznał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach