kors4r 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2012 Witam, istnieje grupa użytkowników (kilkuset), jest portal www, myślę nad stworzeniem modułu chata. Najprostsze dla mnie rozwiązanie, to wykorzystać serwer mysql, który będzie zapisywał wszystkie posty, php i js (albo ajax). Inne rozwiązanie, to wykorzystanie serwera irca lub jabbera i jakiejś bramki (są w necie dostępne darmowe bramki irca, wystarczyłoby przerobić). Zastanawiam się tylko nad obciążeniem serwera. Czy Waszym zdaniem wykorzystanie mysql do przechowywania postów użytkowników będzie obciążać serwer znacząco bardziej, niż wykorzystanie irca, lub jabbera? Zaznaczam, że kwestia dostępu do archiwalnych postów nie jest jakoś specjalnie ważna. Najważniejsze, żeby była możliwość dyskusji w czasie rzeczywistym. Z góry dziękuję za komentarze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rumor 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2012 W tej kwestii IRC czy jakieś gotowe bramki byłyby najmniejszym obciążeniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Glibnes 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2012 Skoro nie jest ważna opcja archiwum, to zamiast bazy możesz skorzystać z APC lub Memcached do przechowania ostatnich wiadomości i rozesłania ich na żądanie od użytkownika. Nie będziesz męczyć bazy tylko wszystko wrzucisz do pamięci. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaitux 56 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2012 Ja bym to zrobił w oparciu o metody jQuery - .load() i .post() Szybko wywołując dowolny kod php taki chat można stworzyć dosłownie w kwadrans Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kors4r 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2012 Dzięki za odpowiedzi. Jestem trochę zielony, więc jeśli macie pod ręką jakieś jeszcze linki do opisu rozwiązań tego typu, to będę niezmiernie wdzięczny Ale to, co dostałem już i tak jest dużo Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Stanowski 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 7, 2012 http://tutorialzine.com/2010/10/ajax-web-chat-php-mysql/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach