SevenSoft 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 26, 2012 Cześć, proszę o wytłumaczenie jeśli źle rozumiem zasadę działania, bo kilka wątków przeczytałem i się zagubiłem troszę chcę przekierować domenę: alamakota.pl na sklep alamakota.istore.pl poczta pozostaje na "starym" serwerze więc w DA dodaję tylko CNAME alamakota.istore.pl. CNAME alamakota.pl. i tylko tyle zgadza się? Dziękuję za odpowiedź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Lipiec 26, 2012 (edytowany) Nie. Nie uda ci się tego zrobić. 1) Taka konstrukcja powoduje przekierowanie alamakota.istore.pl na alamakota.pl. A że twój serwer nie jest zapewne autorytatywny dla domeny istore.pl, to nijak nie zadziała. 2) Rekord alamakota.pl. CNAME alamakota.istore.pl. jest wg rfc niepoprawny, zapewne dlatego nie możesz go dodać. Możesz (w uproszczeniu) przekierować cokolwiek.alamakota.pl, ale alamakota.pl nie. W uproszczeniu - bo oficjalną definicją tego ograniczenia jest to, że dana nazwa nie może mieć poza cname innych rekordów. A w przypadku zaparkowanej domeny głównej masz SOA i masz NS. Edytowano Lipiec 26, 2012 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SevenSoft 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 26, 2012 1) napisałem maila do iStore i podałem domenę jaką chcę podpiąć pod ich sklep, oni podepną moją domenę.pl pod moje konto na istore cyt. z ich bloga: zmiana serwerów DNS, obsługujących domenę na serwery DNS platformy iStore.pl. Dzięki temu cała domena będzie obsługiwana przez nasze serwerów, będziemy mogli więc uruchamiać dla Ciebie dodatkowe usługi, np. udostępnić Ci skrzynki pocztowe w Twojej domenie (biuro@nazwasklepu.pl). Aby zmienić serwery DNS, obsługujące domenę, musisz wpisać nazwy naszych serwerów DNS w ustawieniach domeny (panel zarządzania domeną udostępnia Ci zapewne firma, w której domenę zarejestrowałeś). Nasze serwery DNS to: ns1.pcbuy.pl i ns2.pcbuy.pl – te dwie nazwy musisz podać jako dwa podstawowe serwery DNS, w miejsce wpisanych poprzednio, dla użytkowników zaawansowanych, znających meandry działania serwerów DNS – ustawienie rekordu CNAME dla domeny, wskazującego na sklep na platformie iStore.pl. Np. dla sklepu nazwasklepu.istore.pl należy ustawić rekord CNAME „www.nazwadomeny.pl” i „nazwadomeny.pl”, wskazujący na „nazwasklepu.istore.pl”. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Lipiec 26, 2012 Jak widać Ci od istore nie znają meandrów DNS-a jak każą przekierować alamakota.pl w DNS na CNAME. Ustaw sobie w .htaccess czy tez z panelu przekierowanie z alamakota.pl na www.alamakota.pl a w DNS zrób CNAME alamakkota.pl. CNAME alamakota.istore.pl. Ewentualnie dodaj rekord IN A na ich IP czyli alamakota.pl. IN A xxx.xxx.xxx.xxx www.alamakota.pl. CNAME alamakota.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach