sticky123 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 (edytowany) Witam. Jeszcze rok temu gdy wszystko konfigurowałem, nie było problemu. Ostatnimi czasy pojawił się taki szkrabek który ukazuje się również nie tylko u mnie, ale w większych portalach znajomych. Mianowicie po instalacji php5 (debian squeeze) +nginx (lub apache i lighttpd testowane) +mysql + wordpress - zużycie cpu jest zerowe do momentu gdy ktoś zacznie odświeżać stronę bądź po niej chodzić. Każdy "klik" w kategorię na stronie przez jedną osobę generuje +30% zużycia cpu, a następne dobijają się do setki. Oczywiście nie ukrywam, że da mi się zwiesić php całkowicie gdy kilka osób kilka f5 cały czas. Problem jest nie tylko u mnie, ale również u przyjaciela który nigdy się z nim nie spotkał, a prowadzi dobry portal internetowy. Rzekomo w ostatnim czasie te php5 tak szwankuje. Jest jakaś rada na to? Poniżej dam specyfikację vps'a ale to i tak nie ma znaczenia bo w/w kolega ma dedyka o specyfikacji i7, 16gb ram i ma takie same problemy z zużyciem cpu gdy ktoś śmiga po stronie. Processor: 4Ghz Pamięć Ram: 2GB Dysk: 60GB Transfer: Bez ograniczenia Łącze: 100 Mbps Edytowano Lipiec 25, 2012 przez sticky123 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 Warto zainteresować się konfiguracją. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sticky123 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 Konfigurowane jest w ten sam sposób co zawsze, kwestię f5 można oczywiście zniwelować, ale chodzi o generowanie zużycia cpu przez php..co się wcześniej nie pojawiło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 Mamy wróżyć z fusów? Nie podałeś żadnych informacji, a problem leży pewnie właśnie w konfiguracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sticky123 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 Niewiele zmieniałem z domyślnej, praktycznie nic co mogłoby mieć na to wpływ, a przy domyślnym configu tak nie powinno się dziać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 a przy domyślnym configu tak nie powinno się dziać. To chyba nie mamy o czym dyskutować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 Zainwestuj w administratora, który Ci skonfiguruje usługi Na domyślnych imo daleko nie zajedziesz, zwłaszcza z wp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sticky123 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 A chociaż jakieś małe porady..co zmienić, co edytować aby to pracowało nieco wydajniej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 A korzystasz z php-fcgi czy php-fpm? W przypadku tego drugiego, polecam pozwiekszac wartosci w /etc/php5/fpm/pool.d/xxx.conf, m.in. spare severs, max servers, etc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sticky123 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2012 cgi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 26, 2012 Cóż, na standardowej konfiguracji php-fcgi na nginxie padał u mnie co minutę z przeciążenia... Polecam zaopatrzyć się w php-fpm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach