Maciej Kołek 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2012 (edytowany) Witajcie. To mój pierwszy post tutaj - i mam nadzieję, że nie ostatni. Konto założyłem gdyż jestem w dość dużej potrzebie. Prowadzimy darmowe usługi głosowe takie jak Teamspeak 3, Teamspeak 2, Ventrilo, Mumble. Oferujemy również serwery Minecrafta. Działamy całkowicie non profit, ze względu na ograniczenia licencji TS3. Od paru dni w godzinach wieczornych otrzymujemy DDoS z wielu adresów IP na raz (najprawdopodobniej botnet - z szacunków znajomego koło 5k kompów ale pewnie dużo mniej). Ataki trwają od 5-30 minut, iftop pokazuje ataki z wielu ip po 200-300kB na raz. Czy moglibyście udzielić paru rad/ukazać mi linki do skryptów (lub reguł iptables), ew. polecić jakąś taktykę obronna związaną z atakami takiego typu? Wykładamy kase na serwer z własnych kieszeni, nie stać nas na profesjonalistę który będzie zajmować się bezpieczeństwem czy na zakup osobnego serwera do load-balance. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc. To co robimy - robimy dla czystej zabawy i doświadczenia. Cieszyliśmy się uznaniem wśród użytkowników (około 600-650 userów online wieczorami na serwerach). W tej chwili ta ilość spada. Pomóżcie nam w odbudowie zaufania Serwer oparty na Debianie, dedyk w Kimsufi. Łącze 100Mb/s. Uruchomiony iptables wraz z firewallem apf. Serdecznie pozdrawiam Maciej 'ferus' Kołek Community Manager / Technical Admin www.te-es.pl Edytowano Lipiec 19, 2012 przez Maciej Kołek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Lipiec 19, 2012 Prawda jest taka że jedyna sensowna ochrona przed ddos to wycinanie na brzegu przez dostawce - samemu tu niewiele zdziałasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Lipiec 20, 2012 Dokładnie. Szczególnie, że OVH ma w gdzieś czy Cię atakują czy nie. Można u nich zakupić ochronę, ale nie wiem ile to kosztuje w panelu jest tam opcja firewall. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
B0FH 3 Zgłoś post Napisano Lipiec 21, 2012 ale to zależy od tego czy łącze przytyka czy serwer, bo są różne rodzaje ataków DDoS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
niepozwole 20 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2012 Są pewnie metody do wykonania. Można posłużyć się regułami iptables. Będzie to chyba w miarę optymalna opcja obrony. Tutaj masz pomocniczy artykuł. Myślę, że powinieneś spróbować uderzyć w podobny sposób: sample iptables rules. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2012 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cyferek Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2012 Zapytaj sie kolegi o dokładne dane jakie są ataki, bo 5000 * 300kb to daje 1500mb (zależnie czy miałeś na myśli kilobity czy kilobajty). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
worek90 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2012 Nie ma na to jednoznacznej obrony. Pozostaje jedynie odcinać połączenia co jakiś czas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2012 (edytowany) Coś mi te ataki przypominają. Pukawka rozsyła regułki, chroniące przed atakami lub zmniejszające skale. http://itbeta.pl/dzi...taku-t-568.html Edytowano Sierpień 11, 2012 przez wiktor12348 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach