draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2012 Witam, Mam problem z subdomeną forum.gtasite.pl. Wydaje mi się, że wszystko jest poprawnie skonfigurowane w bindzie i nginx'ie, jednak problem jest taki, że raz na jakiś czas subdomena przestaje działać części osób. Jest to dosyć losowe, przykładowo ja i reszta administracji chwilowo nie możemy się dostać, a ok. 30 osobom działa poprawnie. W logach binda nie ma niczego niepokojącego (a konkretnie w query.log, bo niestety chwilowo mam problem z dostępem do sysloga). query.log nie loguje moich wejść na subdomenę, oczywiście loguje wejścia tych, którym chwilowo subdomena działa. Dodatkowo, w czasie gdy nie działa subdomeny nie można spingować. Problem nie występuje z główną domeną. Dosyć to zagmatwane i ciężko wytłumaczyć - cóż, starałem się . Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, bo ja już nie wiem, co odpowiada za ten problem... Link: forum.gtasite.pl Wynik pingu: ping forum.gtasite.pl ping: cannot resolve forum.gtasite.pl: Unknown host Screen z niedziałającej strony w załączniku. Konfiguracja binda: $TTL 86400 $ORIGIN gtasite.pl. @ IN SOA ks22865.kimsufi.com. root.gtasite.pl. ( 2012060802 ;; serial 1200 ;; refresh 1200 ;; retry 2419200 ;; expire 86400 ;; TTL ) @ IN NS ks22865.kimsufi.com. gtasite.pl. IN NS ns.kimsufi.com. @ IN MX 1 ASPMX.L.GOOGLE.COM. @ IN MX 5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. @ IN MX 5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM. @ IN MX 10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM. @ IN MX 10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM. @ IN A 91.121.8.155 mail IN CNAME ghs.google.com. www IN A 91.121.8.155 forum IN A 91.121.8.155 ftp IN CNAME www poczta IN CNAME ghs.google.com. @ IN TXT "v=spf1 include:_spf.google.com ~all." Nginx: server { listen 80; server_name forum.gtasite.pl; server_name_in_redirect off; access_log /home/log/nginx/localhost.access_log; error_log /home/log/nginx/localhost.error_log; root /home/gtasite/forum; index index.php index.html index.htm default.html default.htm; location ~* /(images|cache|media|logs|tmp)/.*\.(php|pl|py|jsp|asp|sh|cgi)$ { return 403; error_page 403 /403_error.html; } location ~ .*.php$ { include /etc/nginx/fastcgi_params; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; fastcgi_index index.php; include fastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; } } Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2012 (edytowany) Z tego co widzę, to wszystko działa. Może flushdns pomoże? Dodaje sobie w konfigu alias www.forum.gtasite.pl Edytowano Lipiec 5, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2012 W nginx zrób server_name www.forum.gtasite.pl forum.gtasite.pl; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2012 Oczywiście mam już www.forum, ale nie wklejałem tego cfg server { server_name www.forum.gtasite.pl; rewrite ^(.*) http://forum.gtasite.pl$1 permanent; } Mimo tego nadal często wchodząc przez forum.gtasite.pl jest ten sam problem Flushdns nie pomoże, bo nie nakażę użytkownikom, by go sobie wykonali. Problem dotyka chyba każdego, bo statystyki są 3x niższe od wystąpienia tego problemu i ciągle dostaję skargi na to, że ktos nie może wejść... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 8, 2012 Jakieś porady? Na moim forum jest już obszerny temat, że ludzie mają problem z dostaniem się... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Lipiec 9, 2012 Zrób prosty trick: zmień serial w strefie DNS jesli tego nie robiłem. Możliwe, że tyle wystarczy do odświeżenia. Jeśli to juz robiłeś to masz ciekawy problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 10, 2012 Serial zmieniony, zobaczymy, czy to coś da. Bardzo dziwna sprawa, bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Dodatkowo w czasie, gdy nie dziala forum.gtasite.pl to również poczta też przestaje działać. Ten problem jest tylko na tej domenie. Może być, że jakimś cudem zachowały się powiązania ze starym serwerem, kto wie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
draker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 12, 2012 Ciężko mi w to uwierzyć, ale jednak po zmianie serialu dla większości osób subdomeny już działają. Nie wiem jak to możliwe i dlaczego tak się stało, ale dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2012 Przy każdej zmianie wpisów zmieniasz serial. Nie pamiętam dokładnie, ale albo część serwerów albo wszystkie nie czyszczą cache rekordu jeśli serial się nie zmienia. Pobierasz tylko SOA, zamiast całej strefy i jak serial jest ten sam -> koniec pracy. Pamiętaj o formacie seriala, czyli dacie + liczbie 01-10 - prawdopodobnie nie wpłynie to negatywnie, jednak tak powinno się to robić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach