UltraMC 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2012 (edytowany) Proszę o pomoc z instalacją mysql-server Instaluję mysql-server wg http://newbie.linux....rticle&show=510 wspierany filmem: http://www.youtube.com/watch?v=JNozSjGlga0 root@XXX:/etc/mysql# apt-get install mysql-server Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: mysql-server-5.1 mysql-server-core-5.1 Sugerowane pakiety: tinyca Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: mysql-server mysql-server-5.1 mysql-server-core-5.1 0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 52 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0 B/10,8 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 26,6 MB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? t Prekonfiguracja pakietów ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu mysql-server-core-5.1. (Odczytywanie bazy danych ... 28165 files and directories currently installed.) Rozpakowanie mysql-server-core-5.1 (z .../mysql-server-core-5.1_5.1.63-0+squeeze1_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu mysql-server-5.1. Rozpakowanie mysql-server-5.1 (z .../mysql-server-5.1_5.1.63-0+squeeze1_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu mysql-server. Rozpakowanie mysql-server (z .../mysql-server_5.1.63-0+squeeze1_all.deb) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Konfigurowanie mysql-server-core-5.1 (5.1.63-0+squeeze1) ... Konfigurowanie mysql-server-5.1 (5.1.63-0+squeeze1) ... Stopping MySQL database server: mysqld. Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed! invoke-rc.d: initscript mysql, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania mysql-server-5.1 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie mysql-server: mysql-server zależy od mysql-server-5.1; jednakże: Pakiet mysql-server-5.1 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania mysql-server (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany configured to not write apport reports configured to not write apport reports Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: mysql-server-5.1 mysql-server E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Podczas pierwszej instalacji poszło gładko, ale w konsoli wyświetliło się zapytanie o mysql root hasło na niebieskim tle i wyskoczył mi błąd który można ignore/retry/retry bez powtarzania pytań/i chyba stop. Dałem ignore i teraz jak to reinstalowałem to mam właśnie podany powyżej błąd. Edytowano Czerwiec 24, 2012 przez UltraMC (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotrek Mazurkiewicz 19 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2012 (edytowany) Może "dpkg-reconfigure mysql-server-5.1" i wpisz nowe hasło? Edytowano Czerwiec 24, 2012 przez Piotrek Mazurkiewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
UltraMC 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2012 Może "dpkg-reconfigure mysql-server-5.1" i wpisz nowe hasło? /usr/sbin/dpkg-reconfigure: mysql-server-5.1 jest uszkodzony, lub nie jest w pełni zainstalowany Jak zatrzymam usługi i usunę a potem install to mam takie coś: 120624 16:03:58 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled. 120624 16:03:58 InnoDB: Initializing buffer pool, size = 8.0M 120624 16:03:58 InnoDB: Completed initialization of buffer pool 120624 16:03:58 InnoDB: Started; log sequence number 0 44233 ERROR: 1036 Table 'user' is read only 120624 16:03:58 [ERROR] Aborting 120624 16:03:58 InnoDB: Starting shutdown... 120624 16:04:03 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 44233 120624 16:04:03 [Note] /usr/sbin/mysqld: Shutdown complete /etc/init.d/mysql: WARNING: /etc/mysql/my.cnf cannot be read. See README.Debian.gz ... (warning). Starting MySQL database server: mysqld . . . . . . . . . . . . . . failed! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
UltraMC 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 25, 2012 Dobra i tyle z waszej pomocy. Przeinstalowałem OS i śmiga jak powinno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nmar 9 Zgłoś post Napisano Czerwiec 25, 2012 (edytowany) Proponuje jeszcze korzystać z respozytoriów dotdeb i/lub metody apt-pining - dla świeższych paczek. Edytowano Czerwiec 25, 2012 przez Nmar (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach