mediaweb 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2012 Witam Panów, Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem VPS-a Nurtuje mnie jedna rzecz. mianowicie, kiedy użytkownik z mojego serwera wysyła maila na jakiś błędny adres pocztowy, dostaje zwrot, w którym zawarty jest komunikat o błędzie: This message was created automatically by mail delivery software. A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed: jakis_bledny_adres@domena.pl SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<jakis_bledny_adres@plusnet.pl>: host mx2.domena.pl [212.2.120.80]: 550 User unknown ------ This is a copy of the message, including all the headers. ------ Return-path: <info@mojadomena.pl> Received: from jaki_adres_ip([222.222.222.222]) by vps123.datacentermojegohostingu.pl with esmtpa (Exim 4.76) Chciałbym, aby zamiast "vps123.datacentermojegohostingu.pl" był adres mojej głównej domeny System to Debian,Exim,Dovecot Czy można to jakoś w prosty sposób zedytować? Chciałbym tylko dodać że jestem bardzo początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2012 Poproś usługodawcę żeby ustawił Ci revers IP, z którego wychodzi poczta na nazwę jaką chcesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mediaweb 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2012 Poproś usługodawcę żeby ustawił Ci revers IP, z którego wychodzi poczta na nazwę jaką chcesz. Dzięki za odpowiedź. Właśnie problem w tym, że usługodawca 2 razy to zrobił, ale za każdym razem niestety to nie działa. Poza tym, chciałem sam się czegoś nowego nauczyć niż "truć 4 litery", stąd moje zapytanie na forum. Ale chyba masz rację i będę musiał zgłosić to usługodawcy, bo pewnie jak jemu się nie udało 2 razy to mi nie uda w ogóle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2012 Reversu IP sam nie ustawisz (no chyba, że masz to w jakimś panelu), robi to Twój dostarczyciel IP. A sprawdź co masz ustawione - host IP Jak zwraca vpsxx.costam.pl to znaczy, ze jednak usługodawca Ci tego nie ustawił. jeszcze jedna rzecz mi sie nasunela, jaki masz hostname na serwerze? bo exim z tego korzysta, chyba że uzyjesz primary_hostname w pliku exim.conf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mediaweb 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 23, 2012 Jako host IP oczywiście mam ustawioną swoją domenę. Sam rDNS działa na strony na moim VPS, śledząc trasę domeny, zwraca mi mój host domena.pl, - o to funkcję prosiłem i działa W exim.conf mam odhaszowane # primary_hostname = Zakładając, że admin coś tam już zrobił odnośnie tego rDNS, może problem tkwi w jakimś configu jeszcze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2012 to ustaw sobie w exim.conf primary_hotstname = twojadomena.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mediaweb 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2012 regdos, to nawet działa. Dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach