RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2012 a więc tak czy jest jakaś możliwość założyc np maila w domenie z pl znakami ? bo obecnie podpiełem domenę do panelu zakodowaną czyli xn--rubork -coś tam cos tam i ok działa ale nie mam możliwości załozenia maila w domene takiej jak ja chcę czyli teks@cześć.pl idzie jakoś to zrobić ? panel to cpanel Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2012 Oczywiście, że można założyć skrzynkę na tej domenie, jednak mogą wystąpić małe problemy podczas, gdy użytkownicy będą wysyłali do Ciebie emaile. Zależy z jakich klientów pocztowych korzystają Ci użytkownicy, ponieważ nie wszystkie wspierają translację IDN. Jeden będzie mógł wysłać email do Ciebie na adres: cześć.pl, a inny zaś na "xn--rubork -coś tam cos tam". Lepszym rozwiązaniem byłoby zarejestrować domenę nonIND. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2012 Oczywiście, że można założyć skrzynkę na tej domenie, jednak mogą wystąpić małe problemy podczas, gdy użytkownicy będą wysyłali do Ciebie emaile. Zależy z jakich klientów pocztowych korzystają Ci użytkownicy, ponieważ nie wszystkie wspierają translację IDN. Jeden będzie mógł wysłać email do Ciebie na adres: cześć.pl, a inny zaś na "xn--rubork -coś tam cos tam". Lepszym rozwiązaniem byłoby zarejestrować domenę nonIND. a powiesz mi jak to zrobić ? a to że lepiej taka domenę zarejestrować to ja wiem tylko ta co chciałem jest zarezerwowana a bez ogonków .pl jest na aukcji za 4500 tys więc tyle na domenę nie wywalę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2012 Oj rozpędziłem się i nawet nie odpowiedziałem na Twoje pytanie. Prawdę mówiąc nigdy nie miałem domeny IDN i nie konfigurowałem poczty pod nią. Myślę jednak, że w Cpanelu powinieneś ząłożyć skrzynkę na zakodowanej domenie, czyli xn---blebleble. Możesz popróbować różne warianty Załóż skrzynkę testową z zakodowaną domenką i wyślij e-mail z osobnej skrzynki pod test@cześć.pl - może zagada Ja przynajmniej bym tak zrobił. Nie wiem, czy oprogramowanie, którym dysponujesz jest w stanie obsłużyć taką domenkę. No, chyba, że nie robi to różnicy, jak już pisałem pojęcia nie mam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 11, 2012 (edytowany) Oj rozpędziłem się i nawet nie odpowiedziałem na Twoje pytanie. Prawdę mówiąc nigdy nie miałem domeny IDN i nie konfigurowałem poczty pod nią. Myślę jednak, że w Cpanelu powinieneś ząłożyć skrzynkę na zakodowanej domenie, czyli xn---blebleble. Możesz popróbować różne warianty Załóż skrzynkę testową z zakodowaną domenką i wyślij e-mail z osobnej skrzynki pod test@cześć.pl - może zagada Ja przynajmniej bym tak zrobił. Nie wiem, czy oprogramowanie, którym dysponujesz jest w stanie obsłużyć taką domenkę. No, chyba, że nie robi to różnicy, jak już pisałem pojęcia nie mam a no tak zrobiłem ale z żadnego maila nie da rady wysłać wiadomości na test@cześć.pl czy to z onetu czy to z wp wysłałem też testowego maila z konta pocztowego xn--blebleb--ble co założyłem w cpanelu i jako nadawna na pocztę doonetu jest jednak właśnie xn--blebleb--ble a nie test@cześć.pl @up onet wydaje komunikat że nie rozpoznano adresu jak chcesz wysłać do test@cześć.pl Edytowano Czerwiec 11, 2012 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 Poza tym dobrze mieć też tę samą domenę, ale w wersji bez ogonków, bo ludzie jednak odruchowo mogą wpisywać bez... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 Poza tym dobrze mieć też tę samą domenę, ale w wersji bez ogonków, bo ludzie jednak odruchowo mogą wpisywać bez... ehh chciałbym mieć ale koleś wystawił na aukcję tzn zrobił przekierowanie na cenę 4500 srubokrecik.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 No wiem, ja bym w takim wypadku jednak zalecał zmianę domeny. No chyba, że pomysł jest wart 4,5 tysiaka (w ogóle 4500, a nie 4500000, jak to piszesz wyżej). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 No wiem, ja bym w takim wypadku jednak zalecał zmianę domeny. No chyba, że pomysł jest wart 4,5 tysiaka (w ogóle 4500, a nie 4500000, jak to piszesz wyżej). sorki mój błąd liczbach pomysł jest wart ale nie 4500 koleś sprzedał tą domenę za 100 zł a ten teraz chce się dorobić wysłałem mail napisał że może zbić do 3600 i tak masakra... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 sorki mój błąd liczbach pomysł jest wart ale nie 4500 koleś sprzedał tą domenę za 100 zł a ten teraz chce się dorobić wysłałem mail napisał że może zbić do 3600 i tak masakra... Jak będziesz tak pisał publicznie to uwierz mi, że nie zejdzie z ceny. Widać, że Tobie zależy na domenie, a jemu na kasie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 Jak będziesz tak pisał publicznie to uwierz mi, że nie zejdzie z ceny. Widać, że Tobie zależy na domenie, a jemu na kasie e no spokojnie poradziłem sobie obeszło się bez pl wziełem eu a z domeny IDN zrobiłem przekierowanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach