Blajsero 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 Hej, poszukuje aplikacji, najlepiej na windowsa, ewentualnie linuxa, która umożliwi bierzące monitorowanie serwerów linuxowych (debian). Takie swoiste centrum analizy stanu systemu. Wymagania: - analiza logów systemowych w trybie ofline (czyli logi nie moga być wysyłane na bierząco przez serwer, bo stacja monitorująca czyli mój komputer jest wyłączana na noc, i wtedy były by dziury) czyli zapewne było by to poprostu okresowe pobieranie plików z logami z serwera. - monitoring zużycia procesora, pamięci operacyjnej, dysku, wykorzystania łącza (np przez snmp) - monitoring aplikacji działających na serwerze (np czas odpowiedzi na żadanie strony www, łączie z kontrolą treści) - powiadomienia o nieprawidłowościach (anomaliach w logach itp,) w postaci wysuwanego komunikatu koło zegarka systemowego i/lub migającej ikonki Dobra, narazie tyle co mi przyszło na bierząco do głowy, później jeszcze usiąde i głębiej przeanalizuje temat. I teraz 2 pytanka. 1. Czy ktoś zna aplikacje która mogła by spełniać te wymagania bądź chociaż ich część z większym uwzględnieniem tych pogrubionych. 2. Jeżeli takiej aplikacji nie ma to czy byłby ktoś chętny na zakupy, gdyby powstała? Samemu dla siebie średnio się opłaca pisać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 1. http://sixrevisions.com/tools/10-free-server-network-monitoring-tools-that-kick-ass/ 2. Takich aplikacji są setki, płatne i bezpłatne 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilel 22 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2012 (edytowany) Przyłączają sie to pytania jaki znacie darmowy program monitorujący zużycie CPU per user- procesów uruchomionych na serwerze przez użytkowników. Dokładnie chodzi mi o procesy php-cgi. Edytowano Czerwiec 6, 2012 przez kamilel (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elmer_fudd 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2012 Jeśli chodzi o monitoring serwera to ja mam klon skryptu Status2K Link: http://medisys.pl/srvstat/ Oczywiście źródła skryptu są otwarte więc można go dowolnie modyfikować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pzebracki Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2012 Komercyjne czy darmowe ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach