Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 Cześć. Będę szczery. Może zacznę od tego, że jestem prawie zielony jeżeli chodzi o tworzenie stron. Zdałem dopiero maturę w tym z matematyki roz. i prawdopodobnie' wybiorę się na informatykę. Jest mi bliżej do przedmiotów ścisłych. Uczę się tworzenia w flash-u, Html itd. Moje pytania są banalne. W flashu nie da się chyba stworzyć stron takie jakie odwiedzamy na co dzień ? W flashu strony są bardziej "pokazowe" ? Takie dla firm ? W jakich programach strony takie jak demotywatory.pl zostały stworzone ? Html czy flash ? W jakim programie mógłbym stworzyć stronę tak aby mieć panel administracyjny oraz konta dla innych użytkowników ? Flash czy to wszystko pisze się w html czy jeszcze w jakiś innych programach ? Czy jednak w flash ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 c++, pascal, java, jquery, bazy danych, php tym głownie zainteresuj się, za pomocą tych jezyków napiszesz dobrą www. Html odchodzi do lamusa co nawyzej to html5 może być okey. Flash to na portfolo chyba się nadaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 To w pascalu sie robi strony internetowe? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kede 31 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 W jakich programach strony takie jak demotywatory.pl zostały stworzone ? Html czy flash ? Nie chciałbym Cie demotywować ale z taką wiedzą raczej będzie Ci ciężko na informatyce. Co do informatyki to zarządzanie sieciami, administracja, bazy danych, aplikacje internetowe- jquery, html5, php. W jakim programie mógłbym stworzyć stronę tak aby mieć panel administracyjny oraz konta dla innych użytkowników ? Do tego służy CMS - system zarządzania treścią. Jeżeli chcesz napisać taki CMS od zera to z programów wystarczy Ci notatnik/notepad ++ Strony we flashu zazwyczaj sprzedają się drożej (flash to zło i przeszłość...zalety i wady stron we flashu) robi je sie banalnie wystarczy Macromedia/Adobe Flash, możesz ściągnąć lub kupić video tutorial. Można najpierw zrobić lay np. w photoshopie a potem przenieść do flasha, za animować, dostosować (ulatwi Ci to pracę). c++, pascal, java, jquery, bazy danych, php tym głownie zainteresuj się, za pomocą tych jezyków napiszesz dobrą www To że w c++ można tworzyć strony to wiadomo ale w pascalu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 Oj no tak rzywiście walnąłem gafe wiec pascal odpada, to moźe jeszcze python, xhtml wspierany css. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 c++, pascal, java, jquery, bazy danych, php tym głownie zainteresuj się, za pomocą tych jezyków napiszesz dobrą www. Oj no tak rzywiście walnąłem gafe wiec pascal odpada, to moźe jeszcze python, xhtml wspierany css. Masakryczni mylisz pojęcia, jquery to język programowania? bazy danych to język programowania? xhtml z css to język programowania? Html odchodzi do lamusa co nawyzej to html5 może być okey. Flash to na portfolo chyba się nadaje. HTML odchodzi do lamusa? Jakie brednie wypisujesz. Bez względu w czym piszesz strony po stronie backendu (php, java, python, C, ColdFusion, itp.) to na końcu należy wypluć HTML-a, którego wyświetli przeglądarka. Po stronie przeglądarki możesz wzbogacić swoje strony poprzez JavaScript korzystając z gotowych bibliotek np. jqurey, które ułatwiaja pracę. Zacznij od html-a oraz CSS (style dzięki, którym zmieniasz wygląd i zachowanie znaczników) jak to opanujesz to próbuj dalej czyli php (bo najłatwiejsze) potem jakaś baza danych, itp. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 Na chwile obecną jest mase stron pisanych w PHP + HTML + CSS + MySQL, jest to zdecydowana większość internetu. Większe projekty, w których na jedną chwilę może wejść od kilkunastu tysięcy ludzi jednocześnie w gre zaczyna wchodzić C++. Jeśli nie miałeś styczności z programowaniem i interesuje Cie tworzenie stron www(od strony funkcjonalnej, nie graficznej) to najpierw ogarnij podstawy HTMLa, javascriptu i CSS. Gdy to będziesz miał z głowy świat PHP czeka otworem Na pewno nie licz, że jest to możliwe do nauczenia się "raz dwa" - prędkość nauki to rzecz jasna indywidualna sprawa, jednakże by być rzeczywiście coś wart na rynku, potrzeba czasu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 Nie chciałbym Cie demotywować ale z taką wiedzą raczej będzie Ci ciężko na informatyce. Ja też Cię niechciałbym demotywować, ale ostatnio stawiasz posty trochę na siłę i gdzie się da. Będę szczery. Może zacznę od tego, że jestem prawie zielony jeżeli chodzi o tworzenie stron. Zdałem dopiero maturę w tym z matematyki roz. i prawdopodobnie' wybiorę się na informatykę. To pamiętaj, że studia Cię niewiele nauczą, jeśli sam nie będziesz się szkolić. Zainstaluj sobie jakieś IDE, np Netbeans. Przejrzyj kursy. Zaczynaj od prostych rzeczy. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kede 31 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2012 Ja też Cię niechciałbym demotywować, ale ostatnio stawiasz posty trochę na siłę i gdzie się da. Miłoszku nie byłbys sobą gdybyś się nie dopieprzył. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kcp 41 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 Ja dodam jeszcze od siebie kilka słów, mimo że już chłopaki trochę napisali. Podstawowe języki do tworzenia aplikacji web: PHP,MySQL, Perl, Ruby On Rails, JS, Java. Do tego kodowanie grafiki: HTML5, CSS. A teraz coś na temat nauki: "Powiedz mi, a zapomnę, Pokaż mi, a zapamiętam, Pozwól mi zrobić, a zrozumiem." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 Oja, ale masakra odpowiedzi... co jedna to lepsza : ) Do autora: zdałeś maturę i już jesteś ostro w tyle z wiedzą. Dużo pracy przed tobą. Niemniej jednak na pewno jedno ważne pytanie możesz sobie postawić - jaką rolę dla siebie w tym wszystkim widzisz? Strzelam, że programista. Jak programista, to... w sumie wystarczy na razie. Na 1 roku studiów podejmij decyzję w którą stronę chcesz iść. A wszystkie za i przeciw, co dla ciebie ważne itd. to już sam sobie zbalansujesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Riess 29 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 Podstawowe języki do tworzenia aplikacji web: PHP,MySQL, Perl, Ruby On Rails, JS, Java. Rails nie jest językiem, poza tym zapomniałeś o Pythonie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniack 403 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 (edytowany) . Edytowano Wrzesień 9, 2017 przez maniack (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 do autora postu: ucz sie poważnych języków: c++, c#, VB. Programisci powyzszych języków zarabiaja więcej niż PHPowcy, więc ten jezyk wystarczy znac powierzchownie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 5, 2012 Podstawowe języki do tworzenia aplikacji web: PHP,MySQL, Perl, Ruby On Rails, JS, Java. Następny orzeł. MySQL językiem tworzenia aplikacji? MySQL to relacyjny system baz danych. Co najwyżej można mówić o SQL czyli strukturalnym języku zapytań, za pomocą którego można dane dodać, zmienić, usunąć no i najważniejsze wybrać z SDB. @ednet: Ale gość che tworzyć strony nie nie pisać aplikacje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Czerwiec 7, 2012 @ednet: Ale gość che tworzyć strony nie nie pisać aplikacje. masz racje, zle go zrozumialem. ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 Instaluje php i podczas tego wyskakuje mi błąd 2878 i nie mogę zainstalować ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 Mocne A co instalujesz tak dokładnie i na jakim systemie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 (edytowany) Mam książkę PHP5, Apache i MysQL od podstaw. Pisze tam aby zainstalować Apache, następnie php5. Podczas instalacji php5 pojawia się błąd 2878. Czy wiecie może jak należy zainstalować te trzy programy ? Jak je potem skonfigurować ? Edytowano Czerwiec 12, 2012 przez Procesor200 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 (edytowany) Z czego instalujesz? Z repo? Czy masz windowsa i binarek? //edit Z tego co widzę to dość sławny przypadek na XPku, najprościej Ci będzie wgrać XAMPa albo inny "zestaw" Edytowano Czerwiec 12, 2012 przez ZooMpl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Stępień 75 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2012 XAMPP będzie chyba najprostszym rozwiązaniem Tylko ew. drobne modyfikacje w plikach konfiguracyjnych i możesz spokojnie pracować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 13, 2012 XAMPP działa. Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 13, 2012 Ostatnie pytanie. Nie będę już spamował. Mam taki przykład. <head> <title>Pierwszy program w PHP</Title> </head> <body> <?php ECHO "jestem drwalem" ?> </body> Jeżeli otwieram w localhost w to co napisałem notatniku to powinien pojawić mi się sam napis "jestem drwalem.. Ten dokument otwiera mi zaś w całości. To oznacza, że sam apache tym przypadku nie wystarczy. Musze sam skonfigurować apache, php5 i Msql i wtedy będą mi się wyświetlać sam napis ?. Po zaistalowaniu xamppa również jest to samo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Czerwiec 15, 2012 <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Tytuł witrynki</title> </head> <body> </body> </html> <center><?php echo 'costam!'; ?></center> Tak to ma wyglądać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Procesor200 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2012 (edytowany) Czy moglibyście mi jeszcze polecić jakieś poradniki. Jak poukładać potem cały kod. Mam książkę tą o, której pisałem ale ona jest "średnia". Dla zielonych. Jak zrobić panel administracyjny w php. Jak poukładać kody itd. W jakiej kolejności to wszystko zrobić. Jak wstawić dodatki z flash'a. Jak to porozmieszczać ? Chciałbym nauczyć się tworzyć strony www na naprawdę wysokim poziomie. Dzięki Edytowano Czerwiec 21, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach