Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 (edytowany) Witam, Zbieram się do założenia porządnego serwera jabber, porządnego to znaczy takiego który jest stabilny, nie wywala jakichś reklam i ma to co najważniejsze z transportów oraz innych usług powiązanych. Posiadam zaplecze techniczne, mam programistę php (do strony i modułów), poszukuję tylko na boku jakiegoś programistę od javy, ale to z czasem, na chwilę obecną nie jest tak potrzebny. Otworzyłem obecnie serwer w fazie "beta" - co oznacza że jesteśmy w trakcie poszukiwań błędów oraz sprawdzamy stabilność maszyny oraz aplikacji. Silnikiem jabber'a jest Openfire postawiony na openjdk 7 (64 bit) + mariadb. Całość jest wstępnie zaoptymalizowana, z biegiem czasu pewnie dojdą jakieś zabiegi poprawiające. Piszę z pewnego rodzaju prośbą o pomoc w testowaniu serwera, w tej chwili testuje stabilność oraz ew. problemy z działaniem. Jedyne co moglibyście zrobić to zarejestrować się i korzystać z usługi. Z ewentualnymi pytaniami oraz pomysłami możecie pisać w komentarzach na facebook'owej stronie która obecnie (chwilowo) zastępuje ostateczną stronę - http://jabbi.pl. Możecie również pisać w tym temacie, jednak preferowałbym pierwszą formę. Rejestracja poprzez formularz www - http://jabbi.pl:9090/plugins/registration/sign-up.jsp lub przez dowolny komunikator wspierający XMPP. Wszystkim tym którzy zechcą pomóc w testowaniu, serdecznie dziękuje. Edytowano Czerwiec 2, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 3, 2012 Dodaj możliwość podpięcia własnej domeny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Czerwiec 3, 2012 O ile dobrze pamiętam, to na Openfire tego nie zrobi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Dobra, troche czasu minęło od mojego pierwszego postu w tym temacie. Jabber stoi już na serwerze w Polsce (niski ping), wszystkie usługi są pokonfigurowane. Przez ten czas sprawdzałem dokładnie co byłoby potrzebne i jak to wdrożyć. Końcowo zrobiłem dość pokaźną ilość transportów, oraz szereg innych rzeczy (wspieranie TLS/SSL, kodowanie UTF-8, etc.) W planach mam zrobienie strony, co by zamkneło listę prac bo tylko to zostało. Listę wszystkich transportów oraz informacji co do rejestracji znajdziecie na http://jabbi.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2012 Własnie skończyłem nową stronę, zostało mi tylko ogarnąć wiki. Powiedzcie, jak waszym zdaniem się prezentuje i co można byłoby zmienić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Radu5 3 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2012 zarejestrowałem sie, bardzo dużo transportów (sam wszystkich nie użyję xd) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Wrzesień 2, 2012 Mieliśmy problem z oprogramowaniem do transportów: Kraken IM Gateway, jest to przestarzały soft, przy testach nie wyszło że nie obsługuje numerów gg powyżej 17 milionów ... Dziś od rana pracowałem nad wdrażaniem Spectrum IM, przed chwilą skończyłem instalacje najważniejszych transportów. Resztę zrobie w najbliższym czasię. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 A więc, było trochę kłopotów ale jeżeli jeszcze kogoś to by zainteresowało, to mam kilka nowości. Zawartość strony została trochę zmodyfikowana Został dodany klient www (Jappix) z panelem rejestracji i sporymi możliwościami Został zmieniony serwer XMPP z Openfire na Prosody Został dodany transport Facebook (kilka innych zostało poprawionych) w planach dodanie gtalk Została zainstalowana dedykowana maszyna w zaprzyjaźnionej serwerowni w Radomiu Został zmieniony system oraz oprogramowanie na serwerze, gwarantując wyższą i stabilniejszą jakość usług Kilka pluginów, w tym zdalna archiwizacja rozmów (nasze rozmowy dostępne z każdego komunikatora na każdym urządzeniu, a nie tylko lokalnie). Certyfikaty self-signed dla transportów i jabbera Możliwość podpięcia własnej domeny, po uprzednim spełnieniu określonych (indywidualnych) wymagań i skontaktowaniu się bezpośrednio ze mną. I kilka innych. Nadal może nie działać kilka drobnych rzeczy, pracujemy nad tym. Chciałbym też nadmienić iż poszukuję kogoś do pomocy przy tym projekcie, sam nie dysponuje dużą ilością czasu i ktoś kto ogarnia ten temat przydałby mi się. Mile widziana osoba znająca LUA. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Grudzień 25, 2012 Dziś wprowadziłem kilka nowości -Nowa strona -Poprawiona funkcjonalność -Dodano kilka rzeczy do samego serwera -Poprawiono kilka bugów Przypominam że jeżeli ktoś chce, istnieje możliwość podpięcia własnej domeny po uprzednim kontakcie (pracuje nad zautomatyzowaniem tego). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lubię to ! 2 Zgłoś post Napisano Grudzień 25, 2012 Nowa strona bardzo mi się podoba ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2012 Oby ktoś nie był taki chytry i Ci serwera z Radomia nie zabrał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2012 Podczepiłem jeszcze podpisane certyfikaty ssl pod strone, klienta i jabbera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2013 Tworzę FAQ (https://jabbi.pl/faq/) i chciałbym was prosić o pomoc. Oprócz dodanych już kategorii chciałbym dodać jeszcze coś o transportach, infrastrukturze, co robić w przypadku awarii i wykrycia problemów, kto zarządza jabbi oraz w tym punkcie również dotacje. Jeżeli macie jakieś propozycje, byłbym wdzięczny za przedstawienie ich tutaj. Zawsze ktoś obcy jest w stanie powiedzieć coś co osobie tworzącej mogło nie wpaść do głowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Luty 9, 2013 Changelog Luty 2013 | Jabbi.plhttps://jabbi.pl/changelog-luty-2013/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2013 Miałem potrzebę skontaktowania się ze znajomym przez Jabbera. Zarejestrowałem się błyskawicznie, to na plus. Nie trzeba podawać maila, to też na plus. Rozmawiać możemy, ale cały czas dostaję powiadomienie, że mój znajomy nie dostaje moich wiadomości, chociaż de facto dostaje je... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2013 Pisz na support - będzie szybciej pewnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2013 Miałem potrzebę skontaktowania się ze znajomym przez Jabbera. Zarejestrowałem się błyskawicznie, to na plus. Nie trzeba podawać maila, to też na plus. Rozmawiać możemy, ale cały czas dostaję powiadomienie, że mój znajomy nie dostaje moich wiadomości, chociaż de facto dostaje je... Z jakich komunikatorów korzystacie, jak dokładnie wygląda ta wiadomość? I tak jak wspominał kamikadze, gdybyś napisał na biuro@jabbi.pl odpisałbym szybciej Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach