zigzag3920 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 (edytowany) Witam, Mam pytanie odnośnie konfiguracji name serwerów u dostawcy domen. Otóż stawiam własny serwer http i chciałbym się dowiedzieć co zrobić z name serwerami ? czy muszę postawić własny name serwer ? jeżeli tak, to jakie oprogramowanie polecacie i czy trzeba taki serwer gdzieś rejestrować czy wystarczy go postawić i wpisać potem utworzony adres u dostawcy domeny w konfiguracji ns? I czy jest możliwość postawienia własnego serwera DNS na domenach NO-IP by uzyskać stały adres? Narazie tak to rozumiem: Stawiam serwer HTTP a na nim moją domenę Stawiam serwer DNS na adresach NO-IP ponieważ jest potrzebny statyczny adres Odpalam NO-IP by aktualizował IP dla serwera DNS Ten adres DNS wpisuje w konfiguracji domeny u prowidera. Napewno gdzieś się mylę bo nigdy tego nie robiłem... Edytowano Czerwiec 2, 2012 przez zigzag3920 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 Nie musisz, możesz skorzystać z darmowych, np. freedns.42.pl PS Na dynamicznym IP nie stawiaj dnsów-to zabójstwo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zigzag3920 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 Nie musisz, możesz skorzystać z darmowych, np. freedns.42.pl PS Na dynamicznym IP nie stawiaj dnsów-to zabójstwo Dzięki bardzo, miałęm nadzieję że istnieją takie serwisy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 Jeszcze jest xname.org dns.he.net i kilka innych, np. Logout.pl udostępnia za darmo dla każdego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach