Gość mpm1122 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Witam, mam dosyć mocno nurtujące mnie pytanie. Czy 16 grudnia 1981 podczas pacyfikacja kopalni Wujek. Wojsko brało czynny udział w tej masakrze tzn. czy strzelała do ludzi. Pytam ponieważ nie którzy mówili mi, że strzelali, a inni ze odmówili. Proszę o szybką i mądrą odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikacja_kopalni_Wujek Pacyfikacja kopalni "Wujek" miała miejsce w KWK Wujek w związku z wprowadzeniem w Polsce stanu wojennego (1981-1983). 16 grudnia 1981 doszło do masakry górników strajkujących (strajk okupacyjny) przeciw ogłoszeniu stanu wojennego. Podczas pacyfikacji siłami milicji oraz wojska i w wyniku strzałów oddziału ZOMO zginęło 9 górników, a 21 zostało rannych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Strzelało i ZOMO i MO i LWP (czym zhańbili mundur żołnierza). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach