YagAA 2 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 Witam, pewna osoba spamuje codziennie mój serwis, i niestety, ale nie potrafię sobie z nią poradzić. W .htaccess mam regułę wycinającą (deny from ip delikwenta), dzisiaj dodałem jeszcze iptables -A INPUT -s ip -j DROP , jednak to nic nie daje, ciągle spamuje z tego zbanowanego ip. Jak to jest w ogóle możliwe ? Sprawdzałem, czy .htaccess blokuje poprawnie, zablokowałem swoje ip i nie miałem dostępu do strony, więc jak to możliwe, że jego ip się przebija ? Z góry dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.follownet.pl 8 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 Spróbuj zamiast -A dać -I iptables -I INPUT -s ip -j DROP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 Dodane, zobaczymy, czy pomoże. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 (edytowany) iptables -A INPUT -s IP -j DROP Jeśli nie pomoże wytnij całą klasę wstawiając - między ipkami i wytnij też porty np : 80 /23 itp. itd Lub ogranicz liczbę jednoczesnych połączeń z danego IP /sbin/iptables -A INPUT -p tcp --syn --dport 80 -d ! IP -m connlimit --connlimit-above 20 -j REJECT --reject-with tcp-reset Więcej o tym masz pod adresem podanym poniżej http://www.cyberciti.biz/faq/iptables-connection-limits-howto/ Edytowano Maj 31, 2012 przez xDSL (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 xDSL: Generalnie chodzi o to, że mam stronę rozrywkową, na którą właściciel innego serwisu dodaje obrazek promujący jego stronę kilka razy dziennie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 (edytowany) W samej zasadzie powinno wystarczyć to co podałem powyzej kłopot będzie jeśli on posiada dynamiczne IP. Przypadkiem nie wykonuje tego jakiś robot kilka razy dziennie ? Przydały by się tu logi ostatnich połączeń Kolejna kwestia czy aby na pewno iptables działa , widzi mi się ze nie podaj wynik z iptables -L Edytowano Maj 31, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination DROP all -- ip anywhere fail2ban-ssh tcp -- anywhere anywhere multiport dports ssh DROP all -- ip anywhere DROP all -- host112154.metrored.net.mx anywhere Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain fail2ban-ssh (1 references) target prot opt source destination RETURN all -- anywhere anywhere Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2012 (edytowany) Ja tu widzę tylko blokadę fail2banem podaj to ip i ci napiszę odpowiednią regułkę Zgodnie z rozmową na PW wysłałem ci regułkę Temat uważam za rozwiązany Dobranoc Edytowano Maj 31, 2012 przez xDSL (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Co Ci da blokada tego ip jak proxy pelno ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Wiem, że jest pełno proxy, ale nie mogę zrozumieć, jak to się dzieje, że ip wyciąłem w htaccess i iptables, a i tak i tak się ono przebija. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Pokaż iptables -L czy na pewno masz to IP, a gdzie Ci się to IP pojawia jak się przebija? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Zrzut dodałem wyżej. W miejscu gdzie wpisałem ip jest ip tego człowieka (wyciąłem, żeby nie podawać publicznie). Pojawia się w taki sposób, że dodaje materiały reklamowe swojej strony na mojej stronie, w skrypcie logowane jest ip, po sprawdzeniu okazuje się, że jest to to samo ip, które mam wycięte w iptables i htaccess (deny from). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 no to moze poszukaj dziury w skrypcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Ale swoje ip jak dodaję do htaccess to blokuje, a jego nie :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Nie sądzę, żeby był aż tak rozgarnięty ;-) W htaccess nie ma żadnych zmian. Wyżej dałem jak wyglądają moje iptables. W htaccess blokuję deny from ip. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Wygląda po prostu na to, że tobie się tylko wydaje, że on się łączy z tego adresu IP. Skąd wziąłeś ten adres - z logów httpd, czy też z panelu administracyjnego skryptu? Jeśli to drugie, to może pokazywane jest ci jakieś X-Forwarded-For, czy coś w ten deseń, a nie rzeczywiste IP, z którego nawiązywane jest połączenie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
YagAA 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Tak wskazuje skrypt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Tak wskazuje skrypt. No właśnie... Spójrz więc w kod tego skryptu i zweryfikuj, czy podaje ci on REMOTE_ADDR, czy jakieś inne magie Ewentualnie porównaj to z access.log serwera www. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2012 Nie sądzę, żeby był aż tak rozgarnięty ;-) Jak narazie jest o wiele bardziej rozgarniety od Ciebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach