Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 witam! Od wczoraj męcze się z ustawieniem własnych DNS. wyskakuje mi taki komunikat: Pole DNS numer 1,2 są wartościami opisującymi dla domeny hosting-free.pl, należy wprowadzić aktywny adres IP co do ustawienia tego jestem o ile można tak to nazwać poczatkującym. prosiłbym o wytlumaczenie w czym może tkwic problem. nie wiem jakie informacje sa potrzebne więc w razie czego prosze pytać, odpowiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 Gdzie taki komunikat otrzymujesz w DA, czy w panelu domeny usługodawcy? Według mnie jest wyraźnie opisany problem. Podaj adres IP serwera przy rekordach dns. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 taka informacja pokazuje mi się w panelu usługodawcy, możesz dokładniej opisać jak to zrobic ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 A masz utworzone strefy dns dla ns1.twojadomena.pl i ns2.twojadomena.pl ? oraz dodatkowo strefę A gdzie podałeś IP dla ns1 i ns2 ? Powiedz najpierw co zrobiłeś, pokaż screen, czy skopiuj to, co masz w ustawione w DA (oczywiście chodzi o strefy dns) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 w załącznikach są zdjęcia z tym co mam aktualnie ustawione. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 Ale zasadniczo z czym masz problem? Przecież to... działa PS: Hostname w postaci hosting-free.pl to zło konieczne... Nie zdziw się, jak np. poczta ci nie będzie działać poprawnie przez to. Popraw to na coś w rodzaju sv.hosting-free.pl (oczywiście nie zapomninając o utworzeniu odpowiedniego rekordu w DNS) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 własnie problem polega na tym że mam domene l5k.pl i ja ustawiona na podane dns: ns1.hosting-free.pl ns2.hosting-free.pl i niestety ni przenosi mnie na stronę, jest ona dodana do DA. ns ustawione w srode rano więc czasu wystarczająco a zmiane było. Domena hosting-free.pl działa poprawnie ale zostało podane IP serwera, bez IP wyskakuje mi bład z 1 postu. domena utrzymywana jest na OVH. i tam jest taka możliwość jak GLUE Registry utworzyłem tam 2 rekordy DNS, przenoszące na IP VPS-a przed chwilą je usunalem, może to przez nie to nie działało. czy ktoś ma pomysł dlaczego jeszcze może nie działać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 C:\Users\Konrad>nslookup -type=A l5k.pl ns1.hosting-free.pl Serwer: UnKnown Address: 91.121.255.19 *** UnKnown nie może odnaleźć l5k.pl: Query refused C:\Users\Konrad> Zapewne dlatego... Najpierw musisz domenę dodać do DA, a potem dopiero będziesz mógł zmienić delegację. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 domene w DA mam już dodaną Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mazyl 0 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 Poradziłem sobie, jeżeli miałby ktos podobny problem, u mnie pomogło: 1. usunięcie Hostów z OVH 2. ponowne dodanie domeny do DA dzieku je za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach