abs0lw3nt 0 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 (edytowany) Witam Wszystkich. Postanowiłem nauczyć się administracji serwerami poprzez praktykę. Dlatego też zamierzam stworzyć większy projekt dotyczący serwerów gier (dokładnie kolejna sieć ). W każdym razie posiadam własny serwer dedykowany na którym będą znajdowały się tylko serwery gier, ewentualnie serwer głosowy. Z linux'em (dokładnie debian) miałem już styczność i w miarę sobię ze wszystkim radzę. Wątpliwości budzi kwestia zabezpieczenia. Na razie zmieniłem port ssh na wyższy oraz ustawiłem mocne hasła. Kolejnym krokiem będzie stworzenie reguł dla iptables. Narazie stworzyłem coś takiego: iptables -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -d 0/0 --dport 22 -j ACCEPT Wyczyściłem reguły, zablokowałem pakiety dochodzące, odblokowałem dostęp do serwera przez sieć lokalną, i odblokowałem port ssh. W następnej kolejnosci planuje odblokować porty gier. I teraz zachodzi pytanie, a mianowicie czy taki podstawowy firewall starczy dla moich potrzeb? Jak jeszcze zabezpieczyć serwer? Przeczytałem tysiące tematów na ten temat i powoli mam już mętlik Wiem, że te rzeczy co napisałem to podstawy. z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowano Maj 17, 2012 przez abs0lw3nt (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 (edytowany) iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -j ACCEPT Chyba jakaś pomyłka Miał być zapewne interfejs loopback, bo w takim przypadku, ustawiasz polityke dla wejściowych pakietów na DROP, a następnie wpuszczasz wszystko na interfejs eth0 ? Dziwne prawda. PS. Pozatym zmieniłeś port ssh na wyższy, więc i w FW popraw regułe. Edytowano Maj 17, 2012 przez Syndrom (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
abs0lw3nt 0 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2012 Dlatego tutaj piszę i pytam. Co do portu wpisanego 22 to wiem, że trzeba zmienić. Chodził mi tylko czy mniej więcej dobrze reguły są zapisane. Co do eth0 to tak już będzie ok? iptables -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -d 0/0 --dport 22 -j ACCEPT Dzieki wielkie za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Czerwiec 2, 2012 www.blueman.pl Nie zawodny poradnik raczkującego admina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Czerwiec 3, 2012 (edytowany) Najważniejsza opcja to zmienić port do ssh... na dużo wyższy... to chyba najbardziej zabezpiecza XDSL fajnie ze odkopałeś temat,a ja go razem z tobą heh Edytowano Czerwiec 3, 2012 przez SanKen (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach