pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 Witam! Borykam się ostatnio z małym problemem - router do firmy. Obecnie pracujemy na leciwym DSL-504T, który zastąpił TP-Link TD-W8901G mającego problemy z połączeniem się z ADSL2+ (neostrada), który zastąpił bubel od Linksys WRT160NL który co 5min się rozłączał. D-link sprawuje się całkiem dobrze - łączy się bezproblemowo jednak ma wady: -mocno się grzeje -VPN passtrought - tylko jedno połączenie na raz. (a trzeba min. 3) -brak wifi Zadania routera (główne): -DHCP -VPN Passtrough (min. 3 tunele na raz) -Przekierowanie portów -NATowanie internetu z ADSL2+ No i teraz muszę wybrać jakiś nowy...powiedzmy do 300zl myślałem nad: -NETGEAR DGN2200 ADSL -D-LINK DSL-2740B Być może ktoś może coś innego polecić? Pozdrawiam, Piotr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 Ja z swojej strony polecę D-Link DSL 504G , używam go lata i nie narzekam na przerwy , router się nie rozłącza może nie jest to krzyk techniki ale mogę polecić , netgear od siebie mogę polecić po zmianie oprogramowania na openwrt czy ddwrt staje się on ciekawą zabawką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 (edytowany) tylko podejrzewam że DSL 504G też będzie miał problem z przepuszczeniem 3 tuneli VPN na raz...to główna przyczyna podjęcia decyzji o zmianie obecnego... Edytowano Maj 14, 2012 przez pietrovek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 Nie wiem jak z wersją T ale G powinien dać radę , z tego co widzę możesz te 300zł mieć nadal w kieszeni, zmień oprogramowanie na OpenWrt wtedy 3 VPN na pewno ruszą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 hmmm...OpenWRT...mogę spróbować...z wiki widzę że support jest od wersji 8.09, cóż zobaczymy czy się uda to wgrać...i czy później webgui bedzie dostępne - gdzieś czytałem że nie bardzo działa... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 Mam tu router G i odpalę za chwile go i zobaczę czy to się wgra poprawnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 wgrywa się to przez linuksowy skrypt - dobrze myślę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 (edytowany) Już ci powiem tylko się doczytam, tak wgrywa się dokładnie przez tftp i telnet Edytowano Maj 14, 2012 przez xDSL (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 (edytowany) wyczytałem że zgodnie z instrukcją od dsl-524t powinno pójść: http://wiki.openwrt....d-link/dsl-524t czyli via FTP trzeba to zrobić... lub używając skryptu adam2flash-502T.pl znalazłem też temat: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=24808 Edytowano Maj 14, 2012 przez pietrovek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 dokładnie jak piszesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 no zobaczymy jednak jeśli chciałby ktoś polecić coś nowego - chętnie poczytam rady. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 a czy do routera tp link TD-W8901G można wgrać również openwrt ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDSL 15 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2012 Kolega robił to zapytaj się cabana on się zna bardziej na tym. http://cabana.wro.com.pl/ masz tam jego gg napisz do niego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pietrovek 19 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2012 no, dla "potomnych" OpenWRT działa wyśmienicie na DSL-504T trzeba wgrywać wg. opisu do DSL-524T, da się to zrobić pod windows 7 (x64), aha...zgodnie z opisem polecam też wymianę kondensatorów odpowiedzialnych za zasilanie chip'u od switch'a - problemy z przerwami transmisji po LAN zniknęły póki co temat można zamknąć - jak się okazało najlepszy router...to najstarszy w firmie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mondziu 2 Zgłoś post Napisano Sierpień 14, 2013 Jestem po testach, nie u mnie, ale u rodziny - wstaw sobie Netgear DGN2200. Nie jest drogi, a jakość połączenia jest porządna, podobnie jak nie ma żadnych problemów z działaniem internetu przy wielu komputerach w sieci. Masz tam fajne dodatki takie jak USB, Qos - na potrzeby małej firmy nada się idealnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach