Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Ganicjusz

Gdzie konfigurować wpisy MX - konfiguracja poczty pod google

Polecane posty

Konfiguruje sobie pocztę pod google ale już zgłupiałem doszczętnie, gdzie mam wpisywać te wpisy MX - tam gdzie wykupiłem domenę czy tam gdzie mam teraz podpiętą (serwer DNS na VPS - taki w panelu)

Edytowano przez Ganicjusz (zobacz historię edycji)

Nie rozumiem za bardzo stwierdzenia "konfiguruje sobie pocztę pod google". Rekord MX konfigurujesz z reguły tam gdzie wszystkie inne rekordy (tam gdzie hostowaną domenę). Chyba, że dla Twojej domeny NSem jesteś Ty, więc konfigurujesz sobie w lokalnym systemie DNS.

Najprościej:

- u rejestratora domeny decydujesz, które serwery nazw (które DNSy, z reguły ns1.cośtam, ns2.cośtam) są autorytatywne dla Twojej domeny, innymi słowy oddelegowujesz domenę na te wybrane serwery nazw;

- na tych wybranych powyżej serwerach nazw (DNSach ns1.cośtam, ns2.cośtam) konfigurujesz wszelkie rekordy A, CNAME, MX itd. itp. dla swojej domeny i jej subdomen.

Każdy klient odpytując się o Twoją domenę (czy to chcąc trafić na stronę www, czy to chcąc wysłać Ci pocztę) najpierw dowie się, które serwery nazw (DNSy) obsługują Twoją domenę, a następnie do tych serwerów nazw zwróci się z zapytaniem o "szczegóły" (rekordy A, MX itd.).

Edytowano przez Piotr GRD (zobacz historię edycji)

Ok czyli z tego rozumiem że jak kupiłem domenę w firmie A i przedelegowałem ją na VPS w firmie B, która ma własny serwer DNS, niezależny dla swoich użytkowników (w panelu) to powinienem edytować te wpisy w firmie B. Więc tak zrobiłem i wyglada to jak poniżej ale czy po prawej nie powinno być google.com? W innych wpisach po prawej jest albo adres ip albo nazwa domeny.

http://tnij.org/qjtb

Ekhm... Wydaje mi się, że Twoim zamiarem jest posiadanie poczty @twojadomena.pl

Dlaczego więc próbujesz konfigurować pocztę dla @aspmx.l.google.com, @alt1.asmpx.l.google.com itd. ? ; )

Załóżmy, że masz tam coś w rodzaju:

twojadomena.pl	   86400  SOA    ns1.domena.pl ....
twojadomena.pl	   86400  NS	 ns1.domena.pl
twojadomena.pl	   86400  NS	 ns2.domena.pl
twojadomena.pl	   3600   A	  127.0.0.1
www.twojadomena.pl   3600   CNAME  twojadomena.pl

W takim razie dopisujesz:

twojadomena.pl	   3600   MX	 1    aspmx.l.google.com
twojadomena.pl	   3600   MX	 5    alt1.aspmx.l.google.com
... itd.

Uwaga - zależnie od panelu konfiguracyjnego konieczna lub nie jest kropka na końcu nazw domen (np. twojadomena.pl albo twojadomena.pl. <- kropka na końcu), czasem "twojadomena.pl" zastępujesz znakiem "@" lub (rzadko) po prostu niczym (puste pole) a wpisujesz "www" dla www.twojadomena.pl, "subdomena" dla subdomena.twojadomena.pl itp.

Dzięki, zrobiłem na wszelki wypadek z kropką, zobaczymy za 48h. A nie wiesz może czy jak będę instalował np. phpbb3 to tam w ustawieniach poczty muszę konfigurować SMTP? Np. tak?

SMTP Server Address:tls://smtp.gmail.com
SMTP Ports: 465
Authentication method for SMTP: PLAIN
SMTP Username: enter your email address
SMTP Password: enter the password of your email account.

Czy nie będę musiał tego robić tylko po prostu ustawić maila forum dając nazwę maila skonfigurowanego na google apps?

To dwie zupełnie oddzielne sprawy.

Uruchomienie Google Apps i prawidłowe skonfigurowanie tych rekordów MX sprawi, że serwery Google będą przyjmować pocztę przychodzącą na adresy @twojadomena.pl

Poczta wychodząca - generalnie rzecz ujmując - może być wysyłana z dowolnego serwera. Zatem to Twoja własna (oddzielna) decyzja jak skonfigurujesz swoje phpBB, może ten skrypt używać funkcji mail(), a może korzystać z dowolnego wybranego przez Ciebie serwera SMTP.

PS. Nie musisz po prostu cierpliwie czekać, czy coś zaskoczy czy nie z rekordami DNS. Podszkol się trochę w korzystaniu z użytecznego narzędzia jakim jest DIG, by sprawdzić od razu po dokonanej przez siebie zmianie, czy jest ona prawidłowa.

DIG dostępny jest zarówno pod Linuksa, jak i pod Windows, dostępne są też wersje online, np.:

http://www.spacereg.com/a.rpl?m=dig
http://www.kloth.net/services/dig.php

lub też podaj nazwę domeny, to ktoś sprawdzi poprawność ustawień dla Ciebie.

Edytowano przez Piotr GRD (zobacz historię edycji)

Wszystko już działa i wychodzące maile i przychodzace, tylko zastanawiam się czy google nie będzie w przyszłości robić problemów z obsługą większej ilości maili - np. aktywujących bądź z przypomnieniem hasła. Z tego co czytam to nie za dobrze to wygląda.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować