Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 (edytowany) Korzystam teraz z VPS na OpenVZ i jestem niezadowolony, gdyż mam bardzo mało modułów jądra, które mógłbym wykorzystać przy tworzeniu firewalla. Nie wiem czy firewall rzeczywiście jest niezbędny no ale na razie coś tam tworzyć próbuje. Znalazłem jednak lepszą cenowo ofertę i tam jest wirtualizacja KVM. Jak się ma KVM do kwestii firewalla i modółów jądra? Czy tak jak Xen, że mamy pełną wirtualizację i wszystkie moduły czy jest co coś podobnego do OpenVZ? Edytowano Maj 2, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.biznes-host.pl 121 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 KVM to pełna wirtualizacja - masz dostęp do wszystkich modułów kernela, możesz go kompilować itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 Korzystam teraz z VPS na OpenVZ i jestem niezadowolony, gdyż mam bardzo mało modułów jądra, które mógłbym wykorzystać przy tworzeniu firewalla. Nie wiem czy firewall rzeczywiście jest niezbędny no ale na razie coś tam tworzyć próbuje. Znalazłem jednak lepszą cenowo ofertę i tam jest wirtualizacja KVM. Jak się ma KVM do kwestii firewalla i modółów jądra? Czy tak jak Xen, że mamy pełną wirtualizację i wszystkie moduły czy jest co coś podobnego do OpenVZ? Jeśli brakuje Ci modułów jądra to napisz do supportu z prośbą o odblokowanie, niektóre można włączyć, choć nie wszystkie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 (edytowany) Lepszą cenowo? Możesz podać gdzie? Tilaa.nl Jeśli brakuje Ci modułów jądra to napisz do supportu z prośbą o odblokowanie, niektóre można włączyć, choć nie wszystkie. Tylko, że ja nie mam prawie wszystkich tych ważnych modułów, a z tych co mam dostępne to nawet nie wiem co wyrzeźbić: Connection Tracking Match: Available Extended Mark Target: Available Extended Reject: Available Goto Support: Available Kernel Version: 2.6.32 LOG Target: Available MARK Target: Available Mangle FORWARD Chain: Available Multi-port Match: Available NAT: Available Owner Match: Available Packet Mangling: Available Packet length Match: Available Persistent SNAT: Available Recent Match: Available Repeat match: Available TCPMSS Match: Available fwmark route mask: Available A może olać kwestie firewala na OpenVZ i polegać tylko na fail2ban? Mam problem też z dostępnością webmina nie wiem jaką regułkę dać żeby działał bo te co daje dla portów 22 czy 80 nijak nie działają dla webmina. Edytowano Maj 3, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 10000 -j ACCEPT Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 (edytowany) iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 10000 -j ACCEPT No właśnie to polecenie nie działa u mnie :[ Tzn jak wpisze iptables - L to widze webmin w wyjątkach ale webmin nie działa. Nie wiem może coś namieszałem w tym firewalu. Edytowano Maj 3, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 Na pewno przez to dodawanie regułek nie zrobił Ci się tam sajgon i niektóre z nich się wykluczają? PS Jak chcesz się nauczyć to porzuć webmina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 Mam jeszcze pytanie o wydajność - co jest wydajniejsze KVM czy XEN? Rozumiem, że oprócz KVM także Xen oferuje możliwość skonfigurowania zapory ze wszystkimi modułami jądra? Na pewno przez to dodawanie regułek nie zrobił Ci się tam sajgon i niektóre z nich się wykluczają? PS Jak chcesz się nauczyć to porzuć webmina Bardzo możliwe, że coś namieszałem. A webmina używam tylko do robienia virtualhostów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 Ja osobiście polecam KVM , ale zdania są podzielone. Jeżeli chodzi o webmina sprawdz czy jest odpalony i widnieje w procesach i czy używasz ssl czy bez ssl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2012 (edytowany) Już sobie z webminem poradziłem, zainstalowałem apf firewall i skonfigurowałem w nim porty, dałem monokern na 1, uruchomiłem firewalla czyszcząc poprzednie ustawienia i chyba wszystko działa jedynie fail2ban sypie jakimiś błędami: fail2ban.actions.action: ERROR iptables -N fail2ban-ssh-ddos iptables -A fail2ban-ssh-ddos -j RETURN iptables -I INPUT -p tcp -m multiport --dports ssh -j fail2ban-ssh-ddos returned 200 2012-05-03 13:12:54,963 fail2ban.actions.action: ERROR iptables -N fail2ban-apache iptables -A fail2ban-apache -j RETURN iptables -I INPUT -p tcp -m multiport --dports http,https -j fail2ban-apache returned 200 Mam w fail2ban ustawione jail's na ssh, shh-ddos i apache2. Czy to coś powaznego? Fail2ban gryzie się z apf? Edytowano Maj 3, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach