Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 (edytowany) Hej, jak się powinno zainstalować dodatek apc do php (serwer apache2) ? Bo ja użyłem paczki php5-apc a w niektórych poradnikach widzę wyrażenie : pecl install apc i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem. Zresztą jak daje aptitude search apc to oprócz paczki php5-apc widze jeszcze paczkę php-apc - czy to jest po prostu paczka dla starszej wersji php? Ale jeśli dobrze zainstalowałem to jak to mam teraz skonfigurować do pracy - pewnie muszę coś zmienić w php.ini? Edytowano Maj 2, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Zainstaluj apc z pecla i php5-apc. A potem w php.ini dodaj: extension=apc.so apc.enable = On apc.shm_size = 64 //ilosc pamieci RAM, z ktorej moze korzystac APC Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 jak daje pecl install apc to takie coś mi wyskakuje: WARNING: channel "pecl.php.net" has updated its protocols, use "pecl channel-update pecl.php.net" to update downloading APC-3.1.9.tgz ... Starting to download APC-3.1.9.tgz (155,540 bytes) .................................done: 155,540 bytes 54 source files, building running: phpize sh: phpize: command not found ERROR: `phpize' failed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Wyraźnie tam napisane, ze brak phpize, doinstaluj (pewnie jakaś paczka php-dev lub coś podobnego) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 apt-get install php5-dev Jednak polecił bym używać xcache, źródła pobierzesz z strony głównej. Instalacja to rozpakowanie tarem, phpize i ./configure;make install Potem do php.ini wrzucenie np. czegoś takiego: zend_extension = /SCIEZKA_WYRZUCONA_PO_MAKE_INSTALL/xcache.so xcache.admin.enable_auth = Off xcache.shm_scheme = "mmap" xcache.size = 32M xcache.count = 1 xcache.slots = 8K xcache.ttl = 0 xcache.gc_interval = 0 xcache.mmap_path = "/dev/zero" xcache.cacher = On xcache.stat = On xcache.optimizer = On Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 (edytowany) Dzięki a mam jeszcze jedno pytanie, otóż w tym poradniku http://2bits.com/art...e-compared.html pisze że zmiany o których piszecie należy wprowadzać nie w php.ini a odpowienio w/etc/php5/conf.d/apc.ini lub /etc/php5/conf.d/xcache.ini- to już nie rozumiem :/ Edytowano Maj 2, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Tak możesz tam dać, php skanuje te katalogi za plikami .ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 xcache można też apt-get install php5-xcache Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Stara wersja, zaleca się źródłowa. con:~# apt-cache show php5-xcache | grep Version Version: 1.3.0-7 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 6, 2012 (edytowany) Już zainstalowałem xcache ale niestety nie załadowało mi się, nie wiem czemu wszystko robiłem zgodnie dokumentacją na stronie Daje php -v i nic nie ma o xcache). Początek mojego php.ini [xcache-common] ;; install as zend extension (recommended), normally "$extension_dir/xcache.so" zend_extension = /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-xxx/xcache.so ; zend_extension_ts = /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-zts-xxx/xcache.so ;; For windows users, replace xcache.so with php_xcache.dll zend_extension_ts = c:/php/extensions/php_xcache.dll ;; or install as extension, make sure your extension_dir setting is correct ; extension = xcache.so ;; or win32: ; extension = php_xcache.dll [xcache.admin] xcache.admin.enable_auth = Off xcache.admin.user = "moO" ; xcache.admin.pass = md5($your_password) xcache.admin.pass = "" Edytowano Maj 6, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotrek Mazurkiewicz 19 Zgłoś post Napisano Maj 6, 2012 (edytowany) 1. Instalacja to "apt-get install php5-xcache", jak już zostało napisane. 2. Sprawdź w taki sposób, że zobacz w phpinfo() czy w tej tabelce koło "Powered by Zend Engine" nie masz teraz dopisane "With XCache v1.x.x. Edytowano Maj 6, 2012 przez Piotrek Mazurkiewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 (edytowany) 2. Sprawdź w taki sposób, że zobacz w phpinfo() czy w tej tabelce koło "Powered by Zend Engine" nie masz teraz dopisane "With XCache v1.x.x. Wystarczy dać php -v ... Ponadto po instalacji (make install) wyświetla się ścieżka do zainstalowanego modułu. Edytowano Maj 7, 2012 przez tym (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Myslę, ze problemem jest poniższe. zend_extension = /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-xxx/xcache.so ; zend_extension_ts = /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-zts-xxx/xcache.so ;; For windows users, replace xcache.so with php_xcache.dll zend_extension_ts = c:/php/extensions/php_xcache.dll 1. Ścieżka od windowsa powinna być za komentowana. 2. Sprawdź czy /usr/local/lib/php/extensions/non-debug-non-zts-xxx/xcache.so poprawnie wskazuje na plik. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Dostać opis + konfiguracje i ... To takie trudne " zend_extension = /SCIEZKA_WYRZUCONA_PO_MAKE_INSTALL/xcache.so" ? Wrzuć to co masz w moim poście wyżej i podmień tą ścieżkę, a automagicznie się pojawi xcache. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Właśnie tego nie mogłem nigdzie znaleść /SCIEZKA_WYRZUCONA_PO_MAKE_INSTALL/. Jednak zainstalowałem APC znów ale mam i z tym problem bo w logach apache wywala mi Module 'apc' already loaded in Unknown on line 0 I nie wiem o co chodzi. Szukalem na google i pisało coś o zend optimizer ale nic na ten temat w php.ini nie mam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Gdzieś już ładujesz apc... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 (edytowany) Gdzieś już ładujesz apc... Tak, to pewnie o to chodzi bo kiedyś jak instalowałem apc to widziałem też tą regułkę w innym pliku ale za nic sobie nie przypomnę w jakim. Wywaliłem regułkę extension=apc.so z php.ini i problem zniknął tylko dobrze by było wiedzieć z jakiego pliku to ładuje Edytowano Maj 7, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Zobacz sobie jakie pliki .ini ładujesz i zobaczysz - na pewno gdzieś już apc ładujesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Zobacz sobie jakie pliki .ini ładujesz i zobaczysz A jakim poleceniem to zrobić? (debian) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 php --ini wywali Ci listę plików .ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Okazało się, że ładuje z zupełnie innego pliku Tutaj jest winowajca: /etc/php5/apache2/conf.d/apc.ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Czyli już to instalowałeś: albo z PECLa albo z repo (bodajże php5-apc). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2012 Czyli już to instalowałeś: albo z PECLa albo z repo (bodajże php5-apc). Hmm no tak bo wykonałem oba polecenia. A wystarczyło jedno z nich tak? Ehh To gdzie teraz najlepiej umieszczać konfigurację apc w tym pliku apc.ini? Jakie obcje byś polecił na przyspieszenie php? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach