furek 37 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 Witajcie, Kilka pytań do programistów , Mam zamiar zrobić sterowanie serwerem a w zasadzie bazą danych via email. I tak się zastanawiam jak to zrobić. Jak by ktoś mógł mi doradzić nim więcej bo w sumie to nie wiem jak to ogarnąć logistycznie. To nim więcej miało by tak działać System wysyła SMSa lub maila z informacją np: "Na twoim koncie jest już 10 zł" i ja np: piszę maila "DOŁADUJ kwota nr_konta" i gdy mail zostanie dostarczony na określony email system doładuje konto Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 Jakiś daemon np. w Pythonie, który odbiera pocztę b. często i przetwarza. Ewentualnie skrypt, który jest wpisany w master.cf postfixa(czy innego serwera) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Miałeś gdzieś już takie rozwiązanie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Prawdopodobnie zrobiłem na około, ale miałem w PHP (znam dość dobrze, więc wolałem w czymś w czym jestem mocny) skrypt, który łaczył się z POP3, pobierał maile dla danego konta i wykonywał działania. Start serwera gry, zrobienie backupu, czy inne tego typu operacje wykonywal sobie startujac polecenia na screenie z ustawionym wyjsciem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dmho Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Ewentualnie możesz zrobić coś w tym stylu na postfixie: http://serverfault.com/questions/26897/execute-command-for-select-emails-with-postfix Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Ja zrobiłem to już jakiś czas temu, łopatologicznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 (edytowany) Najprostsza chyba metoda jest... ustawienie wspomnianego adresu e-mail jako alias PIPE do skryptu. Ewentualnie wykonywany via cron cominutowy fetch skrzynki via imap. Edytowano Maj 1, 2012 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach