DEX 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 Witam, Posiadam serwer dedykowany w Hetzner. Serwer został skonfigurowany i chciałbym wykonać pełną kopie systemu, którą później będzie można przywrócić w łatwy sposób. /$ df -h System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/md2 368G 2,7G 347G 1% / tmpfs 991M 0 991M 0% /lib/init/rw udev 985M 168K 985M 1% /dev tmpfs 991M 0 991M 0% /dev/shm /dev/md1 496M 31M 440M 7% /boot Pomyślałem żeby spakować w TAR/Gzip cały system. 1 .Czy to dobre rozwiązanie? (nie wygląda ma zbyt skomplikowane) 2. Zrobić to w trybie rescue? 3. Które foldery pominąć? (czytałem żeby nie pakować wszystkiego) 4. Jakaś inna propozycja? Przyznam, że nie mam szerokiej wiedzy w tym temacie dlatego liczę na Waszą poradę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 złe. z tego co zrozumiałem najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zrzut (obraz) całego dysku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 Tym bardziej, że jest tam jakiś raid, to obrazów * ilość dysków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEX 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 30, 2012 To jest RAID 1 Jakim poleceniem wykonać obraz i przywracać partycję "/dev/md2"? Nie wiem za bardzo gdzie miałby się tworzyć obraz tej partycji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 A nie lepiej zrobić kopię z /etc i do tego zrobić zrzut zainstalowanego softu? W razie reinstalacji wczytuje skrypt i nadpisuje konfigurację. // luźna myśl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEX 0 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Próbowałem: dd if=/dev/md2 | gzip > /home/kopia_md2.gz Zrezygnowałem kiedy plik miał już 60GB, a kombinację z tworzeniem pustego pliku z zerami sobie odpuściłem bo to bezsensu i strata czasu. Zainstalowałem Partimage lecz niestety nie obsługuje RAIDa 1? nie udało mi się zrobić obrazu bo nie było tam partycji z raida tylko po 3 partycje z dwóch fizycznych dysków. Ale za to odpaliłem tryb Rescue i zamontowałem partycję md2 i spakowałem zawartość do TARa. Czy jak przywrócę zawartość tego spakowanego archiwum na partycję md2 (ponownie w trybie Rescue) to cały system ruszy ponownie bez problemu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotrek Mazurkiewicz 19 Zgłoś post Napisano Maj 1, 2012 Możesz także zainteresować się "rsnapshot", fajna sprawa do backupu. Szybka konfiguracja no i działa całkiem sprawnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Najprościej + 100% pewność przywrócenia danych: rsync -aHx --exclude=/proc/* --exclude=/sys/* /* IP:/root/backup/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEX 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Ok zrobiłem tak: rsync -avPz --exclude=/home/02.05.Backup/* --exclude=/proc/* --exclude=/sys/* /* /home/02.05.Backup/ po wszystkim spakowałem tar cvfj 02.05.Backup.tar.bz2 02.05.Backup/ Kopię zrobiłem na działającym systemie nic nie wyłączałem. Jak teraz bezpiecznie przywracać tę kopię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Znaczy nie wiem, po co to pakować, dodać mogłeś przy tar "-p" ale z roota jest chyba defaultowe. Przywrócić tak samo jak wykonałeś kopie rsynem, kopiując do /* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEX 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Czyli przywracam tym poleceniem?: rsync -avPz --exclude=/home/02.05.Backup/* /home/02.05.Backup/ /* Czy mogę tak przywracać w trakcie działania systemu? (będzie działać Apache/PHP/MySQL itp.) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 Bez exclude, możesz w trakcie, ale zalecane jest wyłączenie aplikacji z MySQL w pierwszej kolejności. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach