Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2012 (edytowany) Witam, jak konfiguruje /etc/nginx/sites-available/default to wywalam wszystko i wstawiam to co poniżej? A co jeśli chciałbym dodać kolejną stronę, to dodaje podobny wpis pod tym? Jak później się to przypisuje do domen, jakoś nie rozumiem tego server { listen 80; server_name www.domena.pl; access_log /var/log/nginx/www.domena.pl.access.log; ## Lokacja strony: location / { root /var/www/www.domena.pl; index index.php; } ## „Inne” traktowanie obrazkow i plikow statycznych location ~* ^.+.(jpg|jpeg|gif|css|png|js|ico|xml)$ { access_log off; expires 30d; root /var/www; } ## Parsowanie wszystkich plikow .php w katalogu strony: /var/www/www.domena.pl location ~ .php$ { fastcgi_split_path_info ^(.+\.php)(.*)$; fastcgi_pass backend; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME /var/www/www.domena.pl$fastcgi_script_name; include fastcgi_params; fastcgi_intercept_errors on; fastcgi_ignore_client_abort off; fastcgi_connect_timeout 60; fastcgi_send_timeout 180; fastcgi_read_timeout 180; fastcgi_buffer_size 128k; fastcgi_buffers 4 256k; fastcgi_busy_buffers_size 256k; fastcgi_temp_file_write_size 256k; } ## Blokowanie widzenia plików .htaccess & .htpassword location ~ /\.ht { deny all; } } ## Ustawienie portu, na którym będzie się odbywać komunikacja z PHP upstream backend { server 127.0.0.1:9000; } Edytowano Kwiecień 29, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilel 22 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2012 nieprosciej fastcgi_pass 127.0.0.1:9000 bez upstream? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2012 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2012 (edytowany) Ok postawiłem vps od nowa i tym razem zamiast apache dałem nginx. Tylko nadal mam dylematy z tymi virtual hostami. Niektórzy piszą, żeby usunąć katalog /etc/nginx/sites-enabled , a w jego miejsce tworzyć dowiązanie symboliczne: cd /etc/nginx/ rm -rf sites-enabled ln -s sites-available sites-enabled Niektórzy piszą, żeby usunąc tylko plik default w /etc/nginx/sites-enabled. Co do /etc/nginx/sites-available to też różnie. Niektórzy robią plik 000.default, niektórzy sam default. Nie rozumiem też tego, każdy robi inaczej :/ Tak samo robienie tych symlinków poniżej - rozumiem że jakbym wywalił /etc/nginx/sites-enabled to nie musze tego robić? ln -s /etc/nginx/sites-available/www.website.com /etc/nginx/sites-enabled/www.website.com Jaki poradnik byście polecili od A do Z Edytowano Maj 11, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ganicjusz 0 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2012 (edytowany) Dodatkowo przydałoby się przygotować do tego plik konfiguracyjny dla PHP-FPM, któty w razie czego też mogę Ci podać. Jeśli możesz to poproszę. Ok te virtualhosty już jako tako ogarniam ale jeszcze nie czaje tego oddzielnego pliku konfiguracyjnego dla php-fpm, czy trzeba to tworzyć czy to po prostu pomaga w działaniu? Jeszcze spotkałem sie z tym, że niektórzy przy okazji tworzenia virtualhosta tworzą także plik .conf np. /etc/nginx/mojadomena.conf - czy to trzeba robić czy można umieścić pliku wirtualnego hosta? Edytowano Maj 11, 2012 przez Ganicjusz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2012 Ja np. robię tak: /usr/local/nginx /usr/local/nginx/etc /usr/local/nginx/etc/conf.d /usr/local/nginx/etc/conf.d/domena.tld.conf Struktura raczej zrozumiała. Oczywiście dowiązanie do katalogu /etc/nginx. W głównym pliku, ładujesz sobie wszystkie pliki z katalogu conf.d. Podobna sprawa z konfiguracją PHP: /usr/local/php /usr/local/php/etc /usr/local/php/etc/fpm.d /usr/local/php/etc/fpm.d/domain.tld.conf Analogicznie, ładujesz wszystko z katalogu conf.d. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach