Gość mpm1122 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 Witam mam dość nietypowy błąd dopiero zaczynam się uczyć php i stworzyłem taki kod: <?php if(empty($_POST["nazwa"])){ $errorMessage .= "<li>Brak nazwy</li>"; ?> <form method="post"> <input type="text" name="nazwa" />- Nazwa serwera <br/> <br><input type="text" name="ip" /> - IP serwera <br/> <br/> <select name="sloty"> <option value="">Wybierz...</option> <option value="5">5</option> <option value="10">10</option> </select> - Sloty <br/> <input type="submit" value="Generuj!" /> </form> <?php }else{ $nazwa=$_POST["nazwa"]; $ip=$_POST["ip"]; $sloty=$_POST["sloty"]; echo ' <textarea>[center] [color=#daa520][b]Nazwa serwera:[/color][/b]: '.$nazwa.'[/center] [center][color=#daa520][b]IP serwera:[/color][/b]: '.$ip.'[/center] [center][color=#daa520][b]Sloty[/color][/b]: '.$sloty.' [/center] </textarea> '; } ?> I tu jest problem bo jak nie wpiszę nazwy to się nie generuje to dobrze, ale nie pokazuje info o błędzie. Mam taki błąd: Notice: Undefined variable: errorMessage in 1.php Czy ktoś może mi napisać gdzie jest błąd oraz jak go naprawić Dziękuję i pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 (edytowany) $errorMessage .= "<li>Brak nazwy</li>"; Konstrukcja <kropka><rowna sie> realizuje nastepujaca operacje - do ISTNIEJACEJ zmiennej $errorMessage dopisz <li>Brak Nazwy</li>. Wynika z tego, ze wczesniej to errorMessage musi istniec To odnosnie tego notice. No a nie wyswietla ci sie to zapewne dlatego, ze zmienna owa ustawiasz, ale... nigdzie jej nie wyswietlasz. Edytowano Kwiecień 28, 2012 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rangal 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2012 To jest 'tylko' informacja że nie zadeklarowałeś zmiennej, bez tego i tak wszystko będzie działać. Możesz w konfiguracji php wyłączyć wyświetlanie takich informacji. Jeżeli chcesz żeby to zniknęło daj u góry skryptu $errorMessage = null; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach