shad 38 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 Witam, Niedawno zakupiłem dysk twardy do drugiego komputera, zakupiłem kabelek sata (wcześniejszy dysk był podłączony przez ata). Problem polega na tym, że w ogóle nie "widzi" dysku w BIOSie, to samo jest ze stacją DVD, która na starym systemie działała, instalowałem programy itd. (też nie była widoczna w BIOSie). Oczywiście mowa tutaj o boot z BIOS. Zastanawiam się czy dobrze dysk podłączyłem, oto zdjęcie poglądowe: Płyta główna ASUS P4P800SX Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 Daj wyraźną fotkę tego co jest do ustawiania w zworkach, spróbuj na innym kablu sata. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xtd Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 Napisz jaki to dysk (model). Może być wymagane spowolnienie do SATA I za pomocą zworki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shad 38 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 (edytowany) WD800JD A to nie czasem powinienem zakupić przejściówkę z molexa na satę power i dopiero podłączyć zasilanie do tego wejścia molex? Coś takiego? http://allegro.pl/ac...2292603656.html Edytowano Kwiecień 27, 2012 przez shad (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 W biosie sata włączone, i jeśli tak, to jak ustawione? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Kwiecień 27, 2012 Napisz jaki to dysk (model). Może być wymagane spowolnienie do SATA I za pomocą zworki. Jeżeli masz dysk "przejściowy" to możesz go zasilić, albo z sata albo z molex'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shad 38 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 Dobra, już wiem, że dysk jest dobrze podłączony. Aktualnie mam dwa dyski, jeden ata stary 20GB na którym jest system i sata WD wyżej wymieniony. Na czym polega problem? Bios nie widzi ani dysku sata ani napędu dvd. W systemie dysk WD jak i napęd dvd widnieje i normalnie działa (można instalować na dysku WD programy, odtwarzać płyty z napędu dvd). Chcę wywalić dysk ata (strasznie "skrzeczy") i zostawić tylko sata WD. W biosie bootowanie można wybrać - dysk ata - floppy (chociaż stacja dyskietek nie jest w ogóle podłączona!) Co polecacie zrobić w tej sytuacji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 Zobacz czy jest update biosu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shad 38 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 (edytowany) Poradziłem sobie, dzięki za porady, można zamknąć. Edytowano Kwiecień 28, 2012 przez shad (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mSurf.eu Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 Możesz podać rozwiązanie, aby inni użytkownicy którzy będą mieli podobny problem, mogli go szybko rozwiązać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shad 38 Zgłoś post Napisano Kwiecień 28, 2012 Ustawienia domyślne w BIOSIE i załapał wszystko, mogły pracować na raz dwa dyski sata i ata, ale zostawiłem tylko sata. Bootowanie również można już ustawić z dvd/dysku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach