robal 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2012 Jako że nie znalazłem rozwiązania mojego problemu zgłaszam się tutaj, walczę z tym już trzeci dzień jednak nie idzie nic. Mam serwer CentOS z Webmin'em. Do tego mam ProFTPD. I tutaj jest problem, potrzebuję użytkownika o loginie uploader który miałby dostęp do katalogu /var/www/html/ koniecznie musi mieć pełne prawa (zapisu odczytu nadpisywania itp) Drugą sprawą jest anonymous który musi mieć dostęp do tego samego katalogu. I tu zaczyna się problem bo anonymous zalogować się nie może a uploader nie może wgrywać plików na serwer. Użytkownik UPLOADER ma ustawiony katalog domowy jako /var/www/html grupę taką jak login i powłokę bin/sh (nie wiem dlaczego ustawiłem taką) Użytkownik anonymous jest to alias usera FTP który zaś ma katalog domowy taki sam (/var/www/html) powłokę sbin/nologin i brak żądania hasła. # This is the ProFTPD configuration file # $Id: proftpd.conf,v 1.1 2004/02/26 17:54:30 thias Exp $ ServerName "ProFTPD server" ServerIdent on "FTP Server ready." ServerAdmin root@localhost ServerType standalone #ServerType inetd DefaultServer on AccessGrantMsg "User %u logged in." #DisplayConnect /etc/ftpissue #DisplayLogin /etc/ftpmotd #DisplayGoAway /etc/ftpgoaway DeferWelcome off # Use this to excude users from the chroot DefaultRoot /var/www !adm # Use pam to authenticate (default) and be authoritative AuthPAMConfig proftpd AuthOrder mod_auth_pam.c* mod_auth_unix.c IdentLookups off UseReverseDNS off Port 21 Umask 022 ListOptions "-a" RootLogin on AllowRetrieveRestart on AllowStoreRestart on MaxInstances 20 User nobody Group nobody UseSendfile no ScoreboardFile /var/run/proftpd.score <Global> AllowOverwrite yes <Limit ALL SITE_CHMOD> AllowAll </Limit> RootLogin on </Global> # Define the log formats LogFormat default "%h %l %u %t \"%r\" %s %b" LogFormat auth "%v [%P] %h %t \"%r\" %s" <Anonymous /var/www/html> User ftp UserAlias anonymous ftp Group ftp </Anonymous> <Directory /var/www/html> GroupOwner uploader UserOwner uploader AllowAll AllowOverwrite on </Directory> Z góry dziękuję za pomoc mam nadzieję że ktoś mnie wybawi z opresji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2012 Chmod folderu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2012 (edytowany) Nie wspieram działania forum webhostingtalk.pl Edytowano Styczeń 15, 2013 przez hdmagc (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Kwiecień 21, 2012 I tu zaczyna się problem bo anonymous zalogować się nie może a uploader nie może wgrywać plików na serwer. Próbowałeś chownem nadać właściciela folderu, czy tylko zmieniłem katalog domowy w passwd? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
devilMedia.pl 26 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2012 Kodu tłumaczyć nie trzeba, zrozumiesz. Edytuj pod siebie, powinno chodzić. <Directory /home/ftp> Umask 022 022 AllowOverwrite off <Limit XMKD RNRF RNTO XRMD> DenyAll </Limit> <Limit STOR DELE CWD MKD RMD> AllowAll </Limit> </Directory> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach