Igorek 26 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2012 Za pomocą klienta NX na serwerze mogą być do zdalnego pulpitu zalogowane max 2 osoby. Potrzebuje by dało się więcej. Moim środowiskiem jest Gnome. Czy jak wgram vnc według tej metody wszytko będzie działać jak najbardziej bez problemów apt-get install vnc4server a następnie uruchomię go za pomocą polecenia $ vncserver :50000 -geometry 800x600 -depth 16 to będzie wszytko działać bez problemu pod gnome na debian 6 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2012 Po uruchomieniu wygeneruje Ci się plik VNC i tam musisz dopisać linijkę z jakim środowiskiem ma się uruchomić VNC; Gnome, KDE etc. Czyli zatrzymujesz VNC vncserver -kill :{id} id - jest to numer VNC 1 user który uruchomi VNC dostanie 1 i tak dalej 2, 3, ,4 ,5. I jak łączysz się z VNC to wpisujesz IP:{id} Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2012 W gdzie jest ten plik i rozumię, że mam w nim wpisać gnome jedynie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2012 (edytowany) Po zainstalowaniu pakietu VNC dodajesz usera i się na niego logujesz su {nazwa} i uruchamiasz VNC (jako user!) gdy się uruchomi to go zatrzymujesz komendą wyżej. ID zawsze jest napisane na samym dole z hostem jaki masz wpisany w /etc/hostname np. arabsmall:1 ale Ty logujesz się IP:{id} plik znajduje się w folderze .vnc w głównym katalogu usera cd .vnc i tam jest plik xstartup i do niego dopisujemy z jakim środowiskiem ma się on uruchomić nano xstartup bądź nano .vnc/xstartup i na samym dole dopisujemy KDE startkde & do Gnome to w 100% nie jestem pewien, ale bodajże to Gnome exec gnome-session & bądź startx & sprawdź to i to bo pewny na 100% nie jestem który zadziała. Edit: Po startx ma być & Edytowano Kwiecień 13, 2012 przez ArabSmall (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach