ziele029 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2012 Witam. Mam problem z mysql zabiera mi dość dużo pamięci ram (około 350MB). Moje pytanie brzmi następująco, czy da się ograniczyć mysql aby np. brało tylko 100MB ramu? Oto wynik z MySQLTuner: -------- General Statistics --------------------------------------------------[--] Skipped version check for MySQLTuner script [OK] Currently running supported MySQL version 5.1.61-0+squeeze1 [OK] Operating on 32-bit architecture with less than 2GB RAM -------- Storage Engine Statistics ------------------------------------------- [--] Status: +Archive -BDB -Federated +InnoDB -ISAM -NDBCluster [--] Data in MyISAM tables: 417K (Tables: 20) [--] Data in InnoDB tables: 5M (Tables: 5) [!!] Total fragmented tables: 6 -------- Security Recommendations ------------------------------------------- [OK] All database users have passwords assigned -------- Performance Metrics ------------------------------------------------- [--] Up for: 1d 11h 22m 22s (4K q [0.035 qps], 268 conn, TX: 12M, RX: 1M) [--] Reads / Writes: 78% / 22% [--] Total buffers: 58.0M global + 2.7M per thread (151 max threads) [OK] Maximum possible memory usage: 463.8M (45% of installed RAM) [OK] Slow queries: 0% (0/4K) [OK] Highest usage of available connections: 1% (2/151) [OK] Key buffer size / total MyISAM indexes: 16.0M/187.0K [OK] Key buffer hit rate: 99.2% (3K cached / 27 reads) [OK] Query cache efficiency: 50.7% (1K cached / 2K selects) [OK] Query cache prunes per day: 0 [OK] Sorts requiring temporary tables: 0% (0 temp sorts / 18 sorts) [OK] Temporary tables created on disk: 17% (61 on disk / 345 total) [OK] Thread cache hit rate: 99% (2 created / 268 connections) [OK] Table cache hit rate: 25% (52 open / 208 opened) [OK] Open file limit used: 8% (87/1K) [OK] Table locks acquired immediately: 100% (2K immediate / 2K locks) [OK] InnoDB data size / buffer pool: 5.7M/8.0M -------- Recommendations ----------------------------------------------------- General recommendations: Run OPTIMIZE TABLE to defragment tables for better performance Enable the slow query log to troubleshoot bad queries Słyszałem że da się wyłączyć innoDB tylko jak ? P.S - Mój VPS nie jest demonem prędkościu da się też jakoś skonfigurować Apache by brał mniej niż ~60MB RAM, czy to już jest mało ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2012 (edytowany) Słyszałem że da się wyłączyć innoDB tylko jak ? # mysqladmin variables | grep have_innodb | have_innodb | ENABLED Potem w: /etc/my.cnf dodajemy linię skip-innodb Edytowano Kwiecień 8, 2012 przez www.mzone-net.eu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2012 Potem w: /etc/my.cnf dodajemy linię skip-innodb O ile nie ma żadnych tabel z tym silnikiem.. bo jakież wielkie zdziwienie będzie po restarcie mysqla.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2012 Irek, w nowych wersjach MySQLa nie wyłączysz innodb, a już na pewno nie w ten sposób, po wpisaniu tego do my.cnf spowodujesz tylko błąd uruchomienia demona. Domyślam się, że ten serwer jest na VPSie z OpenVZ, gdzie nie widać realnego zużycia RAMu. Olbrzymia większość z tych 350 MB to cache. Sam nieobciążony serwer MySQL wcina kilkadziesiąt megsów. Gdybyś uruchomił to na jakimś normalnym serwerze, to widziałbyś zestawienie zużycia RAM przez aplikację i przez jej cache, w OpenVZ niestety tego komfortu nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Kwiecień 10, 2012 Jeżeli chodzi o Apache to moja odpowiedź brzmi: 60MB to już nawet nieźle, ale nginx i tak weźmie 5MB przy obciążeniu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach