SanKen 63 Zgłoś post Napisano Kwiecień 2, 2012 Witam mam taki plik z taką zawartością { "downloaded-bytes": 10224013832, "files-added": 6, "seconds-active": 77793, "session-count": 2, "uploaded-bytes": 3861822724 } I chciałbym odczytać liczby z 1 i 5 linii. Z 5 czytam ładnie a na 1 mam problem z przecinkiem. Jak go usunąć korzystając z awk. Aktualnie mam coś takiego. cat plik.txt | awk ' /"downloaded-bytes":/ { print "down.value " $2 } /"uploaded-bytes":/ { print "up.value " $2 }' I wyświetla mi się coś takiego down.value 10224013832, up.value 3867627262 jak zrobić by wyświetlało się tak down.value 10224013832 up.value 3867627262 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2012 A może spróbuj średniki ? ";" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2012 Zapomniałem dodać, plik txt jest generowany automatycznie nie mogę nic w nim zmieniać. Najlepiej byłoby wyciągnąć liczby do innego pliku,ale jak usunąć ten "," Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2012 printf "%s %d", "down.value",$2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2012 Najlepiej zrezygnuj z cat, bo nie jest zupelnie potrzebne. awk poradzi sobie bezsposrednio z plikiem. awk ' /"downloaded-bytes":/ { sub(/,$/,"",$2); print "down.value " $2 } /"uploaded-bytes":/ { sub(/,$/,"",$2); print "up.value " $2 }' plik.txt Funkcja sub dla uploaded bytes pewnie nie jest potrzebna, jesli plik generowany jest tak sformatowany jak twoj przyklad, ale tez nic nie szkodzi. Wiecej o string functions znajdziesz np. tutaj: http://www.gnu.org/s...-Functions.html pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SanKen 63 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2012 Dziękuje wam, działa tak jak chciałem. Pozdrawiam. Dodając do tematu jest to wtyczka która pobiera dane (statystki wysyłania/pobierania z Transmission)z pliku stats.json. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach