Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2012 (edytowany) Witam, otóż mam taki problem. Posiadam około 300 rekordów w tabeli zawierających słowo ".pl", reszta ma inne rozszerzenia. Chcę w jakiś sposób w tych 300 tabelkach zaktualizować jedno pole "typ", nie chcę robić tego ręcznie. Komendą: UPDATE `tabela` SET pole = 'd'; (brakuje mi jakby jeszcze jednego parametru do zdefiniowania, której tabeli, pole ma ulec zmianie) Zmieniłbym pola wszystkich tabel w bazie, a chcę zmienić tylko pola w tych, które posiadają w tytule ".pl", da się to w jakiś sposób zrobić, czy pozostaje mi zabawa ręcznie ? Załóżmy, że mam PMA do dyspozycji. Nie bardzo ogarniam MySQL'a i nie wiem czy idę dobrym tropem Za wszelkie wskazówki, dziękuję! Edytowano Marzec 21, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2012 (edytowany) UPDATE tabela SET pole='pole' WHERE pole2 LIKE '%.pl' Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło, sprawdź sobie co by Ci podmienił tym zapytaniem: SELECT pole2 FROM tabela WHERE pole2 LIKE '%.pl' Edytowano Marzec 21, 2012 przez ZooMpl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2012 UPDATE tabela SET pole="d" WHERE pole2 LIKE "%.pl" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2012 Dziękuję, właśnie o to mi chodziło, tam "%" się wstawiało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach