Krzysztof Gwiazda 0 Zgłoś post Napisano Marzec 16, 2012 Witam Nie mogę dostać się do Panelu plesk na serwerze. Po wejściu na stronę pleska wyświetlony zostaje poniższy komunikat. ERROR: PleskFatalExceptionUnable to connect to database: saved admin password is incorrect. 0: common_func.php3:150 psaerror(string 'Unable to connect to database: saved admin password is incorrect.') 1: auth.php3:107 ERROR: PleskFatalException Unable to connect to database: saved admin password is incorrect. 0: common_func.php3:150 psaerror(string 'Unable to connect to database: saved admin password is incorrect.') 1: auth.php3:107 Plesk prawdopodobnie korzystał przy logowaniu się do bazy z konta 'admin'. Hasło tego użytkownika było modyfikowane poza pleskiem w phpmyadmin dlatego wdał się chyba ten błąd. Co nie tłumaczy jak dla mnie tego zachowania pleska (w webmin po zmianie hasła do bazy danych aplikacja prosi ponownie o hasło) Mam pełen dostęp do bazy danych. Czy ktoś borykał się już z podobną sytuacją? Proszę o pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 16, 2012 (edytowany) Co nie tłumaczy jak dla mnie tego zachowania pleska (w webmin po zmianie hasła do bazy danych aplikacja prosi ponownie o hasło Tlumaczy bardzo dobrze. Jest to kwestia bezpieczenstwa. Dzieki niej atrybuty plikow konfiguracyjnych moga pozwalac uzytkownikowi na ktorym dziala plesk tylko na odczyt pliku z haslem. Pobaw sie moze narzedziem /usr/local/psa/bin/init_conf Swoja droga - bardziej nielogicznym, niz zachowanie pleska, to jest zachowanie polegajace na pozapanelowej zmianie parametrow i dziwienie sie, ze cos przestalo dzialac Edytowano Marzec 16, 2012 przez kafi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Gwiazda 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2012 Dla potomnych W pliku /etc/psa/.psa.shadow zapisane jest hasło używane przez plesk, wystarczy zmienić hasło użytkownika na takie jak zapisano w tym pliku i działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach