iKrytyk 0 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 Witam forumowiczów! Przez ostatnich kilka miesięcy, zastanawiam się nad założeniem domowej serwerowni, mam do was owe pytania: 1. Ile powinienem zakupić komputerów, jeżeli chcę to stawiać na apache? 2. Co to jest ściślej "szafa rack". 3. Jakieś inne potrzebne mi rzeczy, prócz pieniędzy. Pozdrawiam Tomasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 Prócz pieniędzy potrzebujesz fachowej wiedzy. Widać, że sam nie masz zielonego pojęcia, więc pozostaje Ci zatrudnienie kogoś, kto Ci temat ogarnie. Skoro njie wiesz co to szafa teleinformatyczna/serwerowa, to cienko widzę Cię w tym biznesie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 Witam forumowiczów! Przez ostatnich kilka miesięcy, zastanawiam się nad założeniem domowej serwerowni, mam do was owe pytania: 1. Ile powinienem zakupić komputerów, jeżeli chcę to stawiać na apache? 2. Co to jest ściślej "szafa rack". 3. Jakieś inne potrzebne mi rzeczy, prócz pieniędzy. Pozdrawiam Tomasz 1)Do apache starczy 1 komputer 2)http://pl.wikipedia.org/wiki/Rack 3)lącze, klima, agregat,duzo czasu i cierpliwości i nieprzeciętne umiejętności i doświadczenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 skrzynkę piwa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 (edytowany) Witam forumowiczów! Przez ostatnich kilka miesięcy, zastanawiam się nad założeniem domowej serwerowni, mam do was owe pytania: 1. Ile powinienem zakupić komputerów, jeżeli chcę to stawiać na apache? 2. Co to jest ściślej "szafa rack". 3. Jakieś inne potrzebne mi rzeczy, prócz pieniędzy. Pozdrawiam Tomasz 1. Jeden wystarczy AMD DURON 700Mhz 128MB RAM, 5GB dysk hehe Co chcesz postawić? Serwer WWW, serwer gry, serwer plików? Sprecyzuj! 2. Aż tak ciężko luknąć po prawej na forum jest link magiczny którego nikt nie widzi chyba... http://wiki.wht.pl/Rack 3. Inne rzeczy potrzebne. Hmm. Zależy co chcesz zrobić, do czego ci serwery itp. Chcesz kilka serwerów to switch by ci się przydał, chcesz bezpieczeństwo to klima + zasilanie zapasowe i inne pierdoły tutaj można wyliczać setki rzeczy... Więc napisz jeszcze raz co chcesz osiągnąc, jaki efekt końcowy. Np. Ja u siebie w domu mam serwer który służy do: testowania stron WWW, element aplikacji z mojej sygnaturki (wkrótce ważniejsza funkcja), serwer plików (rzadziej używany) i testowanie oprogramowania lub różnych rozwiązań zarówno w domu jak i w pracy (np. wirtualizacje, różne konfiguracje samby, lighttpd itd.) Edit: I mam 2 routery, serwer AMD Athlon 1700 1.1~1.4GHz, 256/512 MB ram 40GB HDD... I ładnie śmiga... Jak pod pierdoły chcesz to rakieta ci nie potrzebna... Edytowano Marzec 13, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
INTER-COM 21 Zgłoś post Napisano Marzec 13, 2012 Więc napisz jeszcze raz co chcesz osiągnąć, jaki efekt końcowy. Bliskie spotkanie z strażą pożarna, komunikat że koparka kopała światłowód przez przypadek , wysoki rachunek za prąd i paliwo już prawie 6zł , hmm co to oznacza szafa rack ? kawałek blachy tam się mocuje serwery , w domu wystarczy ci w sam raz strych , czy piwnica. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 Bliskie spotkanie z strażą pożarna, komunikat że koparka kopała światłowód przez przypadek , wysoki rachunek za prąd i paliwo już prawie 6zł , hmm co to oznacza szafa rack ? kawałek blachy tam się mocuje serwery , w domu wystarczy ci w sam raz strych , czy piwnica. Bardzo drogi kawałek blachy heheh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 Niedawno sam wrzucałem tu pytanie o sprzęt pod aplikację webową, możesz poczytać czego potrzebowałem - http://www.webhostingtalk.pl/topic/35596-wyceny-sprzetu/ Na potrzeby "serwerowni" dodajesz więcej mocy na UPS i agregat, mocniejszą klimatyzację, większą szafę i oczywiście zamiast jednego kilka serwerów (choć na początek jeden też może wystarczyć). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 A serwerownie chcesz tak dla siebie zrobić, czy chcesz odsprzedawać usługi? Jakie masz łącze? Ciekawe co z tego wyjdzie... . o.O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 Tylko żeby o łączu nie zapomniał ; ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dmho Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 DSL pod stronki? Cienko to widzę, mam jako takie doświadczenia. Jedna większa strona z galerią i już po DSLu. Nawet z powiększonym uploadem do 1mb/s to i tak lipa konkretna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 DSL pod stronki? Cienko to widzę, mam jako takie doświadczenia. Jedna większa strona z galerią i już po DSLu. Nawet z powiększonym uploadem do 1mb/s to i tak lipa konkretna Nie wiadomo co dokładnie będzie chciał osiągnąć... I czemu od razu sądzisz że wrzuci dużą galerię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dmho Zgłoś post Napisano Marzec 14, 2012 Zależy jeszcze od łącza i przelicznika ceny/upload oczywiście A co do galerii, nie musi być duża, wystarczy zwykła, ale to przy niskim uploadzie. I nie sądzę że wrzuci, tylko napisałem własne spostrzeżenia i doświadczenia z DSLem (tepsy) i galerią. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach