Gość Fo Zgłoś post Napisano Luty 1, 2006 Witam, postawiłem dopiero co nową maszynkę, konfiguracja standardowa tj. taka jaką przeprowadziłem już bez problemów na kilku innych maszynach a w tym na identycznej jak ta nowa. Pojawił się jednak dość poważny problem, mianowicie - serwer potrafi się poprostu zawiesić (crash), zero sygnału do maszyny. W logach jedyną informacją jaką jestem w stanie powiązać z takimi zdarzeniami: Feb 1 12:39:33 debian kernel: Uhhuh. NMI received. Dazed and confused, but trying to continueFeb 1 12:39:33 debian kernel: You probably have a hardware problem with your RAM chips do tego taka sytuacja, która miała miejsce wczoraj - rozpakowywałem sobie plik .tar o wielkości trochę ponad 1GB, i w pewnym momencie, system plików przestawił się w tryb read-only. (sick!) również przy kompilacji już np. phpca czy tez couriera - GCC potrafiło mi się wysypać, zostawiając po sobie jedynie: Segmentation Fault. co robić ? czy może to być kwestia wadliwych kości RAM ? Pozdrawiam, Artur Kwiatkowski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2006 Na 95% jest to RAM. Jest też jednak szansa, że to jakiś problem z jajem - w jakiej jest wersji? Z paczki czy self made? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fo Zgłoś post Napisano Luty 1, 2006 witaj, kernelversion: 2.6 distro: debian 3.1 (Linux debian 2.6.8-2-686-smp #1 SMP Tue Aug 16 12:08:30 UTC 2005 i686 GNU/Linux) jak było to instalowane - niewiem dokładnie. jest to maszyna dedykowana tak więc w datacenter została złożona i odrazu zainstalowany został OS. pozdrawiam, Artur Kwiatkowski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2006 (Linux debian 2.6.8-2-686-smp #1 SMP Tue Aug 16 12:08:30 UTC 2005 i686 GNU/Linux) Czyli ostatni paczkowy.. Hm. Nie ma zbytnio informacji o tego typu bugu powiązanym z tym kernelem, więc sugerowałbym podmiankę RAMu - DC zrobi Ci to w 5 minut. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fo Zgłoś post Napisano Luty 2, 2006 Faktycznie, RAM wymieniono - teraz wydaje się już być lepiej. Dzięki, pozdrawiam, Fo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach