Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 Witam w szkole mamy na serwerach takie małe gówno, które nazywa się Windows Small Biznes Server 2003 (sbs). Takie dostała szkoła od Ministerstwa Edukacji Narodowej. Problem jest taki, że w ich konfiguracji, którą dostaliśmy wszystko już jest a nawet za dużo między innymi jest to blokada ftp. Do tego wszystkiego jest dodatek Serwis Pack 2. A edycja systemu to lato 2007 Proszę pomóżcie jak to zdjąć. W szkole mało ten, który się tym zajmuje się na tym nie zna aż tak dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
McNeal 57 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 Musisz w filtrze pakietów odblokować funkcję, choć to funkcja z tego co pamiętam tak wyglądała z serwer 2003 ale mało myślę ze się rożni. Będziesz maił tam coś takiego : FTP Server TCP 21 Local i to musisz odznaczyć oraz port 20 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 A gdzie to znajdę. Kobitka, która tym się formalnie zajmuje umnie jedynie to postawić od nowa i z lanu odpalić instalacje windowsa na stacji chodź i to ostatnio już nie działa. A ja tylko uczeń i nigdy nie miałem doczynienia z tym softem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 @McNeal, tam jest raczej ISA Server, a nie prosty windowsowy RRaS. Trzeba po prostu wejść w jego ustawienia i zezwolić komu trzeba na co trzeba. Poszukaj sobie jak to zrobić w instrukcjach OEIIZK Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
McNeal 57 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 (edytowany) zaraz znajdę faq EDIT http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;294679 Edytowano Luty 29, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 Znalazłem, że podczas instalacji SP2 usługa RIS się podmieniła i może to być winą tego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 @McNeal - ale to, co podeslales, to "wystawienie na swiat" serwera ftp stojacego na maszynie, a nie zezwolenie na polaczenia z sieci klienckiej na zewnetrzne hosty ftp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 sprawdź czy zapora na serwerze ci nie blokuje połączeń klientów sieci jako niepowołanych z zewnątrz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 OK jutro rano sprawdzę na serwerze nie da też się na zewnnętrzen hosty ftp wejść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 29, 2012 Jak ty taki spec to powiedz jak ją bardzo szybko wyłączyć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach