DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Witam Serdecznie ! Mam na imię Patryk mam 15 lat . Planowałem postawić swój serwer team speak 3 oraz serwer cs . Ale problem tkwi w tym , że wogóle nie mam pojęcia o zarządzania serwerem oraz jego konfiguracji , nigdy się nie spotkałem np. z systemem Linux . Czas najwyższy żeby się czegoś nauczyć ale kompletnie nie wiem od czego zacząć i gdzie szukać ? . Potrzebuję waszej pomocy min. prosiłbym was o jakieś poradniki lub jakieś kursy . Bardzo mi zależy , żeby się czegoś nauczyć . Proszę się nie śmiać ani nie pisać głupich komentarzy . Doradzie mi coś . Pozdrawiam . (proszę tematu nie zamykać ) . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 przede wszystkim: google i "Podstawowe komendy systemu linux" jesli chodzi o całe tutki to cyberciti.biz howtoforge.com No i polskie dug.net.pl i debian.linux.pl - jesli chcesz sie w debianie bawić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Masz już serwer? Zainteresuj się systemem Debian/Ubuntu/Centos - chyba najpopularniejsze, więc znajdziesz sporo informacji oraz tutoriali dotyczących konfiguracji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Dla Ciebie najlepszy był by na początek ubuntu ponieważ nie będziesz miał problemu ze sterownikami itd. System sam za Ciebie wszystko zainstaluje coś ala windows dla początkujących. Ubuntu możesz ściągnąć z: ftp://ftp.vectranet.pl/pub/linux/ubuntu-pl/ubuntu-pl/Niebianska-Nimfa-11.04PL-DVD-32bit.iso 32 bit - Instaluj jeżeli masz do 4 GB ftp://ftp.vectranet.pl/pub/linux/ubuntu-pl/ubuntu-pl/Niebianska-Nimfa-11.04PL-DVD-64bit.iso 64 bit - Instaluj jeżeli masz więcej niż 4 GB Gdy ściągniesz wypal na płytę iso. Instalacja jest w pełni po Polsku i łatwa. na forum.ubuntu.pl będziesz miał wiele porad co i jak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 youtube.com <-- jeśli chodzi o ts-a, to tutaj najwięcej tutków znajdziesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 (edytowany) Zależy gdzie chcesz stawiać tego ts3/cs bo nawet nie napisałeś vps/dedyk/komp/reseller ? Odezwij się na priv z teamspeak3 postaram się pomóc. Edytowano Luty 24, 2012 przez N0Name (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 Serwer VpS w przyszłości Dedyk ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 Szukam kogoś lub jakieś dobre poradniki , które/y wytłumaczą mi wszystko krok po kroczku . Nie chcę odp. typu postawię ci serwer ts , nie ja chcę zrobić to sam nie wiem kiedy ale sam , chcę po prostu się czegoś nauczyć . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.mzone.uk 1200 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 (edytowany) Jak się chcesz nauczyć to musisz kupić serwer i zacząć się bawić. No i zacznij od tego http://www.howtoforge.com To elementarz linuxiarza Edytowano Luty 24, 2012 przez www.mzone-net.eu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 (edytowany) Jak się chcesz nauczyć to musisz kupić serwer i zacząć się bawić. No i zacznij od tego http://www.howtoforge.com To elementarz linuxiarza Serwer vps zakupiony , jaki system polecasz dla początkującego i łatwo do ogarnięcia ? . Edytowano Luty 24, 2012 przez DoMeK (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 Najpierw naucz się języka polskiego a szczególnie zasady, że przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji oraz, że pytajnik to taki sam znak interpunkcyjny jak kropka i jak jest na końcu zdania to po nim nie stawiamy kropki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 Najpierw naucz się języka polskiego a szczególnie zasady, że przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji oraz, że pytajnik to taki sam znak interpunkcyjny jak kropka i jak jest na końcu zdania to po nim nie stawiamy kropki. Ok,dzięki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 jeżeli chcesz się uczyć od 0 to zacznij od debiana lub ubuntu bo to dwa bardzo popularne systemy i to do nich jest najwięcej poradników Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 A znacie jakieś poradniki najlepiej z filmami z polskim lektorem dla początkujących ? . Udało mi się postawić serwer team speak 3 ,dzięki temu poradnikowi : http://www.legrezz.pl/printview.php?t=354&start=0&sid=ff9273a7fe833cd71a1f90ef548c7965 Problem , teraz z zabezpieczeniami / / Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2012 Po co filmiki jak to głównie klepanie komend w konsoli i edycja plików tekstowych na serwerze. Do tego wystarczy prosta instrukcja/tutek. Polecam: http://debian.linux.pl/ i http://ubuntu.pl/forum/ jest tam sporo informacji na temat poszczególnych usług i ich instalacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 Obecnie zakupiłem serwer Vps z biznes host . Na razie chciałbym postawić sam serwer ts3 , sprawdzałem wasze strony które podaliście ale te tuki itp. ale mogliście też pomyśleć że ja np. nie wiem jakie zabezpieczenia itp. zainstalować .... Z postawieniem serwera ts3 już nie mam problemu , jakoś ogarnąłem , teraz chodzi mi tylko o zabezpieczenia , jeśli można to bym prosił o jakieś tutki . Min. chodzi mi o : -Zabezpieczenia , -Bot na ts . Czekam z niecierpliwością . Pozdrawiam . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 jaki bot? php bot czy music bot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 jaki bot? php bot czy music bot Hmm no taki który . np. rozsyła link na kanale np. zapraszamy na tą i taką stronę . I co piszę do użytkownika zalogowałeś się tyle i tyle razy , ip itp . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 to php bot Zabezpieczenia to jedyne co mi przychodzi do głowy fail2ban Co masz na myśli zabezpieczenia TS3? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 to php bot Zabezpieczenia to jedyne co mi przychodzi do głowy fail2ban Co masz na myśli zabezpieczenia TS3? No ogólnie żeby się zabezpieczyć przed atakami ddos. masz już jakieś tuktki + linki ? Będę bardzo wdzięczny . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 nie da się zabezpieczyć przed ddos, jedyne rozwiązanie to sprzętowy firewall lecz nie zawsze daje sobie radę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hazel 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 (edytowany) nie da się zabezpieczyć przed ddos, jedyne rozwiązanie to sprzętowy firewall lecz nie zawsze daje sobie radę. Hmmm .Masz tutki na gamehostingtalk Edytowano Marzec 3, 2012 przez Hazel (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DoMeK 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 To samo postawienie ts wystarczy ? . Bo nie którzy robią jakieś zabezpieczenia . A to fail2ban ? Prosiłbym jeszcze o jakieś tutki co do tego bota itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2012 @Hazel jak chcesz się zabezpieczyć przed nawałem połączeń z kilkudziesięciu serwerów z łączem 100Mbit? wysycą ci całe łącze a i jak masz budżetowego VPSa to i może ci zasobów zabraknąć. Prędzej zareaguje firma hostingowa niż ty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach