Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 (edytowany) Witam, kupiłem jakiś czas temu pewien skrypt na Allegro. Stworzyłem niewielki serwis oparty na tym skrypcie,a teraz chcę go sprzedać. Więc wystawiłem aukcję na Allegro. Dzisiaj pisze do mnie autor skryptu, że mam usunąć aukcję, bo: "zabrania się dalszej dystrybucji skryptu pomimo wprowadzenia własnych modyfikacji" Sprzedaję cały serwis i jedną kopię tego skryptu, którą wcześniej zakupiłem u autora. W jego regulaminie także jest napisane, że skrypt jest do użytku na jednej domenie itd, ale ja także sprzedaję domenę... To tak jakbym kupił samochód/telewizor i nie miał prawa go sprzedać, bo tak... Teraz się zastanawiam, czy jest to w ogóle zgodne z naszym prawem? Przecież licencję kupiłem na własnośc, prawda? Chyba nie jestem skazany na nią do końca życia. Licencje na inne oprogramowania są przecież sprzedawane i nikt nie robi z tego żadnych problemów. Teraz mi napisał, Jest Pan zainteresowany odsprzedażą zbędnego serwisu ? Proszę pierw od nas zakupić LICENCJE na odsprzedaż jednej kopi. ... Nie znam się na prawie, ale to wydaje mi się przegięcie. Proszę o jakieś wskazówki. Dzięki! Dodał, że jak nie chcę już prowadzić serwisu to mam usunąć swoją kopię z komputera ... Edytowano Luty 23, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vet0 19 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Napisz im że nie będziesz używał skrptu bo odsprzedajesz licencje. ja bym się tym nie przejmował bo przecież nie robisz nic złego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Napisz im że nie będziesz używał skrptu bo odsprzedajesz licencje. ja bym się tym nie przejmował bo przecież nie robisz nic złego. Tak napisałem, to odpisał mi gościu, żebym usunął skrypt jeśli nie mam zamiaru z niego korzystać. Skrypt jest na domenę, która wchodzi w skład serwisu, który sprzedaję, więc nie wiem dlaczego się o to rzucają... Chyba chcą tylko zarobić na tym, żebym zapłacił im za licencję na odsprzedaż jedno kopii skryptu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Napisz mu że jeżeli kupiłeś skrypt z możliwością podpięcia pod jedną domenę to przy sprzedaży kompletu (skrypt + domena + autorskie modyfikacje) nie może ci nic zrobić bo skrypt dalej będzie działał na tej samej zasadzie, pod pierwotnym adresem a zmieni się tylko właściciel. Dopóki nie postawisz podobnego serwisu na tym samym skrypcie to nie ma prawa żądać od Ciebie żadnych praw ani nie może się Ciebie czepiać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Jest to już moja ostatnia wiadomośc do Pana - nie mam obowiazku tłumaczyć sie Panu.Tak w regulaminie wyraźnie jest napisane, że skrypt jest ważny dla jednej domeny, czyli nie może Pan tego skryptu zamieścić na swoich 2ch domenach! Pan jest właścicielem domeny oraz skryptu zakupionego od nas, do którego nie ma Pan wykupionych praw do odsprzedaży a jedynie korzystanie na własny użytek. Jestem upoważniony do ustalania prawa jeśli sam coś stworzyłem, czyli skrypt jest mój i obiety prawami autorskimi mojej osoby - czyli w tym przypadku powiela Pan moja własnością na którą nie wyraziłem zgody, chyba że ktoś zakupił licencje na odsprzedaż - w tedy nie wnikam. To tyle z naszej strony. Dajemy Panu czas do 24:00 na usuniecie aukcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mSurf.eu Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 (edytowany) Napisz że zakupiłeś prawa do użytku a teraz te prawa po prostu sprzedajesz. Nie sprzedajesz skryptu a prawo do jego użytku. PS: Tak między nami, autor tego skryptu lubi się inspirować od innych i czerpać z tego korzyść ;] Edytowano Luty 23, 2012 przez mSurf.eu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 olej gościa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 http://technowinki.onet.pl/biznes/programy/sad-potwierdza-zakaz-odsprzedazy-oprogramowania,1,3659364,artykul.html Tutaj podobnie na przykładzie gier - jeżeli program został zakupiony w formie elektronicznej np. przesyłka na maila, download, to autor ma prawo zabronić dalszej odsprzedaży. http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=64980 Gdybyś skrypt zakupił na CD i byłaby tam określona nazwa domeny itd. to wtedy mógłbyś to odsprzedać... Także, wydaje mi się, że gdyby wystąpił pozew, jest duża szansa że zostałby wygrany. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Autor skryptu jasno napisał, że nie możesz odsprzedawać dalej jego pracy. Oczywiście zgodnei z prawem. Skrypt bowiem sprzedał Ci tylko i wyłącznie do własnego użytku. Jeśli sprzedasz ten skrypt to życzę powodzenia na sali sądowej, bo na pewno nie wygrasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 (edytowany) Pierwsza sprzedaż na obszarze Wspólnoty oryginału utworu lub jego kopii przez podmiot praw autorskich lub za jego zezwoleniem wyczerpuje całkowicie prawo do kontrolowania odprzedaży tego przedmiotu na obszarze Wspólnoty. DYREKTYWA 2001/29/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY Takie coś znalazłem. elcct: to przecież w USA Edytowano Luty 23, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Co za problem napisz, że nie sprzedajesz serwisu tylko domenę a w gratisie dorzucasz jej zawartość Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 @Igorek: Handel ludźmi też jest zakazany, ale rozumiem że Ty byś napisał w ogłoszeniu "Sprzedaje buty, murzyna dorzucam gratis" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Wg mnie wykonawca skryptu może zabronić jego dalszej odsprzedaży. Jeśli licencja programu zabrania na sprzedaż to nie możesz sprzedać. Z innej beczki: Sprawdź czy program na 100% jest jego autorstwa. Z doświadczenia wiem że duża część skryptów php sprzedawanych na allegro to soft GPL mniej lub bardziej przerobiony przez autora. Taki soft możesz sprzedawać a licencję autora możesz zignorowac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Ednet ma rację w 100% Większość wypowiadających się w tym temacie sami pewno nie wiedzą co mówią, bo w życiu takiego skryptu nie napisali. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 elcct: to przecież w USA Nie przeczytałeś drugiego artykułu, który dotyczy Polski Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 (edytowany) Na 100% templatka nie jest jego autorstwa, po wpisie: /* Design by http://www.templateaccess.com Released for free under a Creative Commons Attribution 3.0 License */ Co do kodu, to postaram się czegoś doszukać. @ elcct, tak masz rację, nie doczytałem A co sądzicie o tej "Dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady" ? Gościu od skryptu ma jakieś wybujałe pojecie o własności. Jeśli dobrze rozumie, poza właścicielem nie zmienia się nic. Skrypt będzie nadal używany z domena, na jaka został zakupiony. W takim wypadku nie może mieć roszczeń wynikających ze zbycia, przekazania, darowania itepe. Jedyne w takim przypadku, to musisz sprzedać wartość merytoryczną serwisu, wraz z domeną a skrypt, na którym nie możesz zarobić przekaż nieodpłatnie. W takim wypadku nie istnieje odsprzedaż zarobkowa i/lub kopiowanie skryptu. Na wszelki wypadek napisałem w aukcji, że sprzedaję samą domenę, grafikę i pozycjonowanie, a pliki dorzucam gratis Edytowano Luty 23, 2012 przez Kolopik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Na wszelki wypadek napisałem w aukcji, że sprzedaję samą domenę, grafikę i pozycjonowanie, a pliki dorzucam gratis taki "chwyt" jest bez znaczenia jeśli autor skryptu w licencji zabronił jego dystrybucji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mSurf.eu Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 1. Po zakupie skryptu TwojSurf.eu kupuj¹cy otrzymuje wy³¹cznie prawa do jego u¿ytkownia. a) zabrania siê dalszej odsprzeda¿y skryptu, B) zabrania siê dalszej dystrybucji skryptu pomimo wprowadzenia w³asnych modyfikacji; c) nabywaj¹c skrypt Kupuj¹cy nabywa wy³¹cznie prawo do korzystania z jego w obrêbie swojej domeny, - Kupuj¹cy nabywa tylko 1 licencjê i moze tylko na swojej domenie zainstalowaæ skrypt, - Kupuj¹cy nie mo¿e sprzedaæ domeny wraz ze skryptem , - W przypadku sprzeda¿y domeny wraz ze skryptem bez powiadamiania o tym autora skryptu zostan¹ poci¹gniête konsekwencje prawne wobec sprzedaj¹cego domene, d) kupuj¹cy skrypt nie nabywa praw do jego dalszej odsprzeda¿y lub udostêpniania go osobom trzecim, e) zabrania siê dalszej odsprzeda¿y skryptu w jakiejkolwiek innej formie. 2. Autor zezwala na modyfikacje pod warunkiem, ¿e skrypt nie bêdzie odsprzedawany, darowany, przekazany osobom trzecim. a) przez osoby trzecie rozumie siê wszystkie osoby poza autorem skryptu oraz nabywc¹ licencji zwanej dalej kupcem skryptu, B) autor nie ponosi odpowiedzialnoœci za modyfikacje, przez kupuj¹cego skrypt, c) przez modyfikacje rozumie sie: ingerowanie w kod Ÿród³owy plików, ingerowanie w konstrukcje bazy danych. 3. Autor nie ponosi odpowiedzialnoœci za dzia³anie osób trzecich na szkodê skryptu (w tym hakerów, oraz osób maj¹cych na celu zniszczenie serwisu, skryptu itp.). a) dlatego zaleca siê robienie kopii zapasowej serwisu i archiwizowanie go na bezpiecznym noœniku. 4. Autor nie gwarantuje Kupuj¹cemu, ¿e skrypt bêdzie prawid³owo dzia³a³ na jego serwerze. a) Autor nie ma wp³ywu na konfiguracjê serwera Klienta, Wszelkie prawa zastrze¿one, !!!!! UWAGA !!!!! z³amanie praw autorskich zgodnie z Ustaw¹ z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych grozi grzywn¹ lub pozbawieniem wolnoœci do lat 2. Chyba nic nie da ta formułka w aukcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość finlandia Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Wszystko na ten temat... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Dogadaliśmy się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
furek 37 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Witam, kupiłem jakiś czas temu pewien skrypt na Allegro. Stworzyłem niewielki serwis oparty na tym skrypcie,a teraz chcę go sprzedać. Więc wystawiłem aukcję na Allegro. Dzisiaj pisze do mnie autor skryptu, że mam usunąć aukcję, bo: "zabrania się dalszej dystrybucji skryptu pomimo wprowadzenia własnych modyfikacji" Sprzedaję cały serwis i jedną kopię tego skryptu, którą wcześniej zakupiłem u autora. W jego regulaminie także jest napisane, że skrypt jest do użytku na jednej domenie itd, ale ja także sprzedaję domenę... To tak jakbym kupił samochód/telewizor i nie miał prawa go sprzedać, bo tak... Teraz się zastanawiam, czy jest to w ogóle zgodne z naszym prawem? Przecież licencję kupiłem na własnośc, prawda? Chyba nie jestem skazany na nią do końca życia. Licencje na inne oprogramowania są przecież sprzedawane i nikt nie robi z tego żadnych problemów. Teraz mi napisał, ... Nie znam się na prawie, ale to wydaje mi się przegięcie. Proszę o jakieś wskazówki. Dzięki! Dodał, że jak nie chcę już prowadzić serwisu to mam usunąć swoją kopię z komputera ... Czy to jest nie czasem skrypt z ogłoszeniami ? Możesz mi pokazać kawałek strony/skryptu cokolwiek ? Bo jest jeden gość na allegro, który właśnie sprzedaje nie swoje skrypty i pisze też jeżeli wystawisz skrypt, który od niego kupiłeś.. I tak mi się wydaje, że na niego trafiłeś.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kolopik 222 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2012 Poszło na PW, aby nikomu nie robić koło nosa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2012 Poszło na PW, aby nikomu nie robić koło nosa I jak się z nim dogadałes ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach