ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2012 Witam, chciałbym uruchomić kernel openvz na swoim serwerze (kimsufi 2G). Więc instaluje go komendą apt-get install iproute libatm1 linux-image-2.6.26-1-openvz-686 linux-image-openvz-686 rsync vzctl vzquota ze strony http://wiki.openvz.org/Installation_on_Debian kernel dodaje się do pliku /boot/grub/grub.cfg i automatycznie robi się upgrade GRUB'a i tutaj mam problem ponieważ po restarcie serwera uruchamia się cały czas podstawowy kernel 2.6.38.2-grsec-xxxx-grs-ipv6-32 szukałem w internecie i większość poradników jest napisanych dla GRUB'a 1 (tam zmienia się w pliku menu.lst) lecz ja go nie posiadam GRUB2 i znalazłem, aby zmienić wartość w pliku /boot/grub/grub.cfg set default=0 na inną (aby standardowo uruchamiał inny kernel) lecz po zmianie i restarcie nadal uruchamia się standardowy kernel. Czy mógłby mi ktoś pomóc gdzie mam zmienić jakąś linijkę, aby uruchamiał się kernel OpenVZ? Byłbym wdzięczny. Z góry dziękuje za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2012 http://www.dedoimedo.com/computers/grub-2.html#mozTocId463716 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 Dziękuje bardzo za pomoc i za link. Ale nadal mam problem ponieważ nie uruchamia openvz, a standardowy kernel OVH. Plik jaki utworzyłem to 10_aopenvz a oto jego zawartość #!/bin/sh -e echo "Adding my custom Linux to GRUB 2" cat << EOF menuentry "My custom Linux" { set root=(hd0,1) linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-openvz-686 initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-openvz-686 } EOF wpisałem update-grub i w pliku /boot/grub/grub.cfg pojawił się nowy wpis z 10_aopenvz ### BEGIN /etc/grub.d/10_aopenvz ### Adding my custom Linux to GRUB 2 menuentry "My custom Linux" { set root=(hd0,1) linux /boot/vmlinuz-2.6.26-2-openvz-686 initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-openvz-686 } ### END /etc/grub.d/10_aopenvz ### po restarcie nadal uruchamia standardowy kernel co robię źle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 Z tego co pamiętam to Debian w OVH ma domyślnie zainstalowane lilo. Musisz wykonać instalację gruba na mbr używanego do bootu dysku - np. grub-install /dev/sda. Alternatywnie możesz sobie zrobić autoinstalację Proxmoxa z panelu OVH i będziesz miał to samo - Debiana z kernelem OpenVZ i prostym panelem.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 Z tego co pamiętam to Debian w OVH ma domyślnie zainstalowane lilo. Musisz wykonać instalację gruba na mbr używanego do bootu dysku - np. grub-install /dev/sda. Alternatywnie możesz sobie zrobić autoinstalację Proxmoxa z panelu OVH i będziesz miał to samo - Debiana z kernelem OpenVZ i prostym panelem.. Co do proxmox'a to zobaczę to lecz najpierw chciałbym spróbować wdrożyć sam kernel openVZ. A co do grub-install to znaczy? A w pliku /etc/lilo.conf mam to lba32 boot=/dev/sda prompt timeout=50 large-memory image=/boot/bzImage-2.6.38.2-xxxx-grs-ipv6-32 root=/dev/sda1 label="Linux" read-only nic nie zmieniane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 grub-install wgra Ci gruba na miejsce lilo i spraw, że zbootuje się kernel zdefiniowany w menu.lst. W praktyce może się okazać, że i tak serwer nie wstanie bo Kimsufi często mają jakieś dziwaczne sieciówki itd wymagające dodatkowych modułów do kernela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 grub-install wgra Ci gruba na miejsce lilo i spraw, że zbootuje się kernel zdefiniowany w menu.lst. W praktyce może się okazać, że i tak serwer nie wstanie bo Kimsufi często mają jakieś dziwaczne sieciówki itd wymagające dodatkowych modułów do kernela. Dziękuje za odpowiedź. Co do grub-install zbytnio nie wiem jak działa ta komenda, ale się jej przyjże. Pliku menu.list nie mam. Na ovh jest taki poradnik http://pomoc.ovh.pl/...stalujKernelOVH tylko że nie ma procesora jakiego mam w serwerze i opierałem się na tym pierwszym 1.7GHz boot=/dev/hdamap=/boot/map install=/boot/boot.b prompt timeout=50 linear default=linux append="nousb" serial=0,9600n8 image=/boot/bzImage-2.4.32-piii label=linux read-only root=/dev/hda1 image=/boot/xxxxxxxxxxxxxxxx label=linux-old read-only root=/dev/hda1 ale serwer nie wstaje (oczywiście zmieniam linijki image na własne). Czyli możliwe że użytkownik nie ma możliwości zmiany kernela własnoręcznie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Luty 19, 2012 Temat można zamknąć zainstalowałem system Proxmox 1.9. Panel standardowy bardzo przejrzysty i bez żadnej mojej interwencji postawiłem VPS. Z góry dziękuje za pomoc i użytkownikowi patryk za napisanie o systemie proxmox Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach