Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2012 Hej, mam problem, mianowicie chciałbym napisać skrypt który co 5 mnut by sprawdzał czy proces "serv.exe" działa, jeżeli nie to wykonuje polecenie "wine /home/ots/serv.exe" Mam już taki skrypt ale to jeszcze nie to: 0-59/10 * * * * wine /home/ots/serv.exe /etc/cron.10min Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2012 W sumie to nie wiadomo co masz, najpierw poczytaj o cronie http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.gamebit.pl 6 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2012 (edytowany) Najprościej sprawdzać czy port gada - lecz nie wiem czy w Tibii zawieszenie serwera zwalnia od razu port - to może być jeden z bugów tego skryptu choć pewności nie mam gdyż nie miałem dużej styczności z serwerami ots. Musisz sprawdzić, jak nie to podobnie możesz zrobić sprawdzanie po pidzie tylko przy uruchamianiu serwera musiałbyś sobie tworzyć plik pid o ile sam serwer go nie tworzy. #!/bin/bash port=xxxx exec="/skrypt/do/restartowania.sh" check=`netstat -nlp|grep $port | wc -l` if (( $check > 0 )); then echo "Serwer dziala" else echo "Serwer wyglada na uszkodzony - restartuje" $exec fi Proszę, napisane na poczakaniu lecz pownno działać EDIT: Nie doczytałem, że chciałeś sprawdzać czy proces istnieje. Nie jest to do końca najlepsze rozwiązanie gdyż zawieszenie serwera nie musi się równać z padnięciem procesu. Ale proszę: #!/bin/bash proces="serv.exe" exec="/skrypt/do/restartowania.sh" check=`ps aux |grep $proces | wc -l` if (( $check > 0 )); then echo "Serwer dziala" else echo "Serwer wyglada na uszkodzony - restartuje" $exec fi Proste niezaawansowane skrypty ale zawsze możesz je udoskonalić jak będzie Ci czegoś brakowało Edytowano Luty 5, 2012 przez www.gamebit.pl (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2012 Najprościej sprawdzać czy port gada - lecz nie wiem czy w Tibii zawieszenie serwera zwalnia od razu port - to może być jeden z bugów tego skryptu choć pewności nie mam gdyż nie miałem dużej styczności z serwerami ots. Musisz sprawdzić, jak nie to podobnie możesz zrobić sprawdzanie po pidzie tylko przy uruchamianiu serwera musiałbyś sobie tworzyć plik pid o ile sam serwer go nie tworzy. #!/bin/bash port=xxxx exec="/skrypt/do/restartowania.sh" check=`netstat -nlp|grep $port | wc -l` if (( $check > 0 )); then echo "Serwer dziala" else echo "Serwer wyglada na uszkodzony - restartuje" $exec fi Proszę, napisane na poczakaniu lecz pownno działać EDIT: Nie doczytałem, że chciałeś sprawdzać czy proces istnieje. Nie jest to do końca najlepsze rozwiązanie gdyż zawieszenie serwera nie musi się równać z padnięciem procesu. Ale proszę: #!/bin/bash proces="serv.exe" exec="/skrypt/do/restartowania.sh" check=`ps aux |grep $proces | wc -l` if (( $check > 0 )); then echo "Serwer dziala" else echo "Serwer wyglada na uszkodzony - restartuje" $exec fi Proste niezaawansowane skrypty ale zawsze możesz je udoskonalić jak będzie Ci czegoś brakowało Dziękuję, nawet u was ten serwer stoi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach