jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 (edytowany) Witam. Mam problem, gdyż próbuję skonfigurować router wszystko niby ok, jednak przy sprawdzaniu pingu wywala: upłyną limit czasu żądania. tutaj dwa zdjęcia ze statusu podczas działania: nie działające: w ogólnie nie mam pojęcia skąd te adresy bierze. IP i DEFAULT Edytowano Luty 4, 2012 przez jensej (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Default gateway to po naszemu "brama domyślna", w zasadzie powinien to być adres automatycznie uzyskany od dostawcy usługi dostępu do Internetu (tak samo jak adres IP w sieci WAN), przy prawidłowo przypisanych DNSach powinien router sam tę informację poprawnie zapisać. Np. u mnie na Neo jest to "szczeciński" adres 83.1.4.21. DNSy TePsy to 194.204.152.34 i 194.204.159.1, takie powinieneś wpisać do routera. Sprawdź też pozostałe ustawienia (A)DSL. Wtedy router powinien prawidłowo się połączyć z centralką, otrzymując adres IP i adres bramy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Default gateway to po naszemu "brama domyślna", w zasadzie powinien to być adres automatycznie uzyskany od dostawcy usługi dostępu do Internetu (tak samo jak adres IP w sieci WAN), przy prawidłowo przypisanych DNSach powinien router sam tę informację poprawnie zapisać. Np. u mnie na Neo jest to "szczeciński" adres 83.1.4.21. DNSy TePsy to 194.204.152.34 i 194.204.159.1, takie powinieneś wpisać do routera. Sprawdź też pozostałe ustawienia (A)DSL. Wtedy router powinien prawidłowo się połączyć z centralką, otrzymując adres IP i adres bramy. niestety dalej bierze to 10.10 ... wydaje się że adres powinien brać 192.168... tak jak na 1 obrazku. Denerwujące co, ogólnie jak próbowałem wpisać na twardo (dane z pierwszego obrazka) do static ip to działało ale teraz już coś nie łapie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/obsluga_klienta/pomoc_tech/internet/modemy/router/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 (edytowany) http://www.tp.pl/prt.../modemy/router/ to osiedlowy dostawca internetu. musze znaleźć zastępstwo bo netia cały czas się rozłącza. Edytowano Luty 4, 2012 przez jensej (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Skoro to osiedlówka, to co w konfigu robi DNS tepsy? To już lepiej skorzystaj z OpenDNS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Skoro to osiedlówka, to co w konfigu robi DNS tepsy? To już lepiej skorzystaj z OpenDNS. wpisywałem te ze screena 1. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Ale co Ty pingujesz i z czego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Ale co Ty pingujesz i z czego? uruchom -> ping -t wp.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Jeśli nie wraca tylko ping, to może być wycinany na routerze, ten model chyba ma nieco bardziej "zaawansowane" niż większość domowych routerów zarządzanie firewallem, sprawdź dokładnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2012 Jeśli nie wraca tylko ping, to może być wycinany na routerze, ten model chyba ma nieco bardziej "zaawansowane" niż większość domowych routerów zarządzanie firewallem, sprawdź dokładnie. firewall jest wyłączony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach