maniektme 99 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Szukam urządzenia, które posiada złącze RJ-45 i USB (obojętnie czy 2.0 lub 3.0). Mam wolne 2 porty w domowym routerze i chciałem tam podpiąć dysk zewnętrzny. Znalazłem kilka hubów, natomiast cena mnie nie satysfakcjonuje, ponieważ koszt huba wynosi nieco ponad 100 złoty, gdzie nowy router z wbudowanym portem USB kosztuje 215 złoty. Myślałem o tym, aby kupić zwykły HUB na 4 porty USB i do tego kartę sieciową na USB. Do huba wpiąłbym kartę sieciową na USB, natomiast cały ten twór zostałby podłączony do routerta przez skrętkę. Zastanawiam się tylko czy będzie to działać oraz, czy może ktoś może coś polecić? Może ktoś z Was dysponuje takim używanym hubem i chciałby odsprzedać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Takie rozwiązanie z sieciówką na USB i HUBem nie zadziała Kup zwykły HUB USB w komputerowym(najlepiej z własnym zasilaczem sieciowym) za 30zł i będziesz zadowolony, przecież nie ma HUBów z portem USB oraz Ethernet jednocześnie-logika Czekaj, ale czy twój router ma w ogóle port USB? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 No własnie znalazłem takie cudo i zdziwiłem się: http://allegro.pl/hub-serwer-sieciowy-4-porty-usb-2-0-logilink-i2080624107.html stąd mój post Gdyby mój obecny router WRT54GL miał USB to nie byłoby tematu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 (edytowany) To działa tak (D-Link też to miał kiedyś w swoich routerach). Wpinasz kostkę do sieci lokalnej , podpinasz do niej np. dysk oraz drukarkę. Na PC instalujesz specjalny soft (pewnie ograniczony do Windowsa) i bindujesz sobie dane urządzenie, na pewno z jednego urządzenia może korzystać tylko jedna osoba na raz (może być ograniczenie, że hub w jednej chwili ma ograniczenie do jednego komputera). Nie wiem jak z wydajnością. Jeśli chcesz tylko dysk sieciowy to kup sobie: TP-Link 1043ND(droższe, ale pewne), pod USB wpinasz pamięć masową i jest widoczna w sieci, co ważne może z niej korzystać kilku użytkowników na raz. Nie wiem jakie serwery ma na pokładzie (Samba, FTP itp.). Z tymi hubami to dla mnie podejrzane. Jeślibyś potrzebował doradztwa co do urządzeń sieciowych(głównie SOHO), ale nie tylko to daj znać na PW i postaram się pomóc na tyle co mogę Edytowano Luty 1, 2012 przez Aimer (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Szczerze to nie próbowałbym kupować HUBów tylko coś "lepszego" dorzucić parę złociszy i kupić porządny router, a stary np. sprzedać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniektme 99 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2012 Dzięki za pomocne wypowiedzi Szczerze byłem przekonany, że takowe "huby" będą się spisywać - poczytałem parę opinii na ich temat i nie ma zbyt wielu pochelbnych opinii. Również na stronach dużych sklepów komputerowych nie ma takich urządzeń, więc daje to trochę do myślenia. Chyba będę tak musiał zrobić - sprzedać obecny router i kupić nowy, choć nie ukrywam, że mój Linksys z softem Tomato działa idealnie i ma prawie wszystko, co teraz potrzebuje. Jeszcze raz dzięki za pomoc -> temat można zamknąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach