Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Witam Musze nabyć serwer dedykowany w Rosji pod parę projektów i zastanawiam się który procesor będzie bardziej wydajny. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Atom D510 1.66GHz lub Pentium 4 3.0 GHz Który wybrać ? Nie piszcie , że słabe są bo nie do zarzynania ich dedyk mi potrzebny Pozdrawiam i dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Żaden z nich, ale jak już to P4. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Up. Rozwiniesz myśl ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Toma 16 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Wszystko zależy do jakich projektów. Z doświadczenia wiem że seria D510 radzi sobie doskonale. Dwa rdzenie mimo wszystko i nowsza technologia mówi sama za siebie. Nie podałeś wprawdzie dokładnego modelu P4 ale i tak osobiście bym wybrał D510. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Atomy zostały stworzone jako procesory mobilne, do celów stricte hostowania czegoś zastosowałbym CPU, które stosuje się w PC. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 (edytowany) http://www.cpubenchm...range_cpus.html D510 1.66Ghz ma wynik 656 Pentiak 4 3.0GHz ma wynik 491, więc teoretycznie sytuacja jasna, ale pewnie można szukać innych wyników. Edytowano Luty 1, 2012 przez Sponsi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Toma 16 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Oczywiście nie powiem że intel tworząc ten procesor miał na uwadze głównie oszczędność energii. Ale również postawił na wydajność. Przykładem może być użycie ich przez suppermicro w całej gamie serwerów 50__ i o ile się nie myle 30__. Wiadomo że nie postawisz tam witryny ktorej odwiedzalnosc jest na poziomie 50000 ale wiele projektow daje sobie rade. Wszystko zależy do jakich zastosowań ma byc ten serwer. Tego wlaśnie ciągle nie wiemy. Mam szacunek do P4 ale patrząc na obecne oferty bedzie to raczej stara jednostka. W firmie mamy ciągle siedem serwerów na P4 ale za 5 do 6 miesięcy wymieniam na Atomy. Ciągle mamy w ofercie te jednostki za śmieszne pieniądze porównywalne z serwerem VPS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 Ten P4 to zalezy jeszcze jaki model, socket, pamięci etc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 P4 bym sobie darował... dawno nie produkowany, więc i stare komponenty - być może bardziej awaryjne chociażby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 (edytowany) P4 bym sobie darował... dawno nie produkowany, więc i stare komponenty - być może bardziej awaryjne chociażby. ja nadal używam kompa z P4 i chodzi praktycznie 24/7 raz w tygodniu robię reset i co miesiąc czyszczę z kurzu w środku i zmieniam paste Jak na razie bezawaryjny ale wiem nie ma co porównywać PC z serwerem... Edytowano Luty 1, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 P4 bym sobie darował... dawno nie produkowany, więc i stare komponenty - być może bardziej awaryjne chociażby. P4 na sockecie 775 z ddr3 nie koniecznie musi być gorsze od tego atoma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2012 P4 na sockecie 775 z ddr3 nie koniecznie musi być gorsze od tego atoma. No chyba, że tak... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2012 Panowie dzięki za podpowiedzi , po testowałem jeden i drugi i oba za słabe były do moich celów. Pokusiłem się na Xeon E5645. T/C Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach