IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2012 Jak się zarządza chmurą? Tak samo jak vpsem/dedykowanym? Mam na myśli panel, ssh, ftp itd. Nigdy nie miałem do czynienia z żadną chmurką, a jestem ciekawy jak to wygląda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2012 Chodzi ci od strony klienta czy administratora? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceBeast 30 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2012 Od strony klienta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 28, 2012 Ładujesz konto i tworzysz kontener o danych parametrach albo zamawiasz dany pakiet (zależy od ISP). Popularne są płatności za czas uruchomienia kontenera, ale są też z płatnościami stałymi co miesiąc. Zarządzasz normalnie, zależy jaki OS jest wgrany. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
i686x_ 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2012 A ja zapytam, jak to wygląda od strony administratora ? :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 29, 2012 Każdy node ma odpowiednie oprogramowanie, do tego dochodzą osobne serwery pracujące jako NAS oraz kontrolery. Od strony administracyjnej to przez panel www A od strony CLI to dopinasz każdy node do serwerów kontrolujących i wstępnie konfigurujesz i pozostaje praktycznie bezobsługowy do czasu awarii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grzegorzex 6 Zgłoś post Napisano Luty 20, 2012 I jak tam? Zacząłeś przygodę z cloudem? Jeśli tak, to jak wrażenia? Pisałeś, że wcześniej nie miałeś do czynienia z chmurami - warto się zorientować w temacie, bo część z nich umożliwia bezpłatne przetestowanie. U mnie umieszczona jest Cloud2b i w jej przypadku jest taka możliwość. To dość wygodne, bo można się zorientować mniej więcej z czym to się je i na czym polega. Poza tym z tego, co się orientuję, to ta technologia robi się coraz popularniejsza i powszechniejsza, więc nie można wykluczyć, że powoli trzeba się do niej przyzwyczajać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 20, 2012 ja tez zastanawiam się nad tym, nie jest to chyba jakoś bardzo trudne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2012 Zapoznajcie się z oprogramowaniem dla chmury np. onapp.com, VMware vSphere lub vCloud, Citrix CloudStack. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grzegorzex 6 Zgłoś post Napisano Luty 21, 2012 Nie jest. To znaczy jest tak, jak chyba z wszystkim - zależy od stopnia zaawansowania i skomplikowania Twoich działań, które chcesz podejmować w takiej chmurze, ale wszystko jest dla ludzi. Coraz częściej poleca się różne cloudowe rozwiązania przedsiębiorcom z naróżniejszych branż - niekoniecznie specom informatycznym, więc z pewnością nie jest to wiedza tajemna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach