Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2012 (edytowany) Witam, Właśnie jestem w trakcie zakupu nowego monitora, i mam mały dylemat ! potrzebuje 3 monitory, takie same modele. Chciałbym aby posiadały bardzo dobre i realne kolory ! aby były to monitory bardzo mocne i przejrzyste ! Będę potrzebował je do grafiki Dodatkowo który będzie lepszy LCD czy LED i czy warto szukać monitora z odświeżaniem 120hz Aha, cena doo 1200 zł za jeden. Edytowano Styczeń 26, 2012 przez Dareksbs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 LED ma to do siebie że, dioda zapala się wtedy kiedy musi, więc nie pobiera dużo prądu bo ciagle nie świeci, pobiera w granicach do 100watt. LCD ma ciagle podswietlaną matryce, a pixele ciagle świecą i pobierają ponad 100watt. Bardzo dobre i realne kolory będzie dawł led, warto szukać monitora z odswieżaniem 120Hz dale lepszy wyraźniejszy obraz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 To nie rodzaj podświetlanie decyduje o tym jak będą wyglądały kolory tylko rodzaj matrycy (TN, IPS, PVA, itp.) trzeba sprawdzić jaki dany monitor ma gamut czyli jaki zakres kolorów pokaże. Nie napisałeś jaką ma być wielkość monitora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Podświetlanie matrycy również o tym decyduje i nie wkrecaj że nie, wezme sobie byle jaki monitor bo on ma takie same kolory jak ten tanszy bo tak samo daje kolory jak ten drozszy, o kolorach decyduje klasa, a wiadomo jak klasa to i kasa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Tak szczerze, jeśli chcesz by monitor dobrze Ci odzwierciedlał kolory i żeby był tani to jedynie CRT. Jeśli masz około tys. no to kupisz IPS (S-IPS) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 (edytowany) Wolałbym niepodświetlony IPS niż podświetlony TN - taka prawda. Podświetlenie daje ciut, ale podstawa to matryca. Klasa tak, tylko co to znaczy klasa? Matryca przede wszystkim. Niedawno doradzaliśmy w sprawie monitora, poczytaj tamten wątek, bo szkoda się powtarzać. Edytowano Styczeń 27, 2012 przez Sponsi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość xtd Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 (edytowany) LED ma to do siebie że, dioda zapala się wtedy kiedy musi, więc nie pobiera dużo prądu bo ciagle nie świeci, pobiera w granicach do 100watt. LCD ma ciagle podswietlaną matryce, a pixele ciagle świecą i pobierają ponad 100watt. Bardzo dobre i realne kolory będzie dawł led, warto szukać monitora z odswieżaniem 120Hz dale lepszy wyraźniejszy obraz. Pamiętaj że określenie LED przy monitorach obecnie sprzedawanych to jedynie rodzaj listwy/bloku podświetlającego i nic poza tym. Przełom nastąpi gdy matryce LCD zostaną zastąpione ledami. Edytowano Styczeń 27, 2012 przez xtd (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Ja niecały rok temu sprawiłem sobie http://www.digitalve...10192/test.html przesiadając się z Eizo (Eizo był 4:3 i mi brakowało miejsca po bokach) zaleta to cena poniżej 700 zł i to że jest IPS i LED wada to to co pisali w tym teście czyli podnóżek bez możliwości regulacji w pionie oraz konta nachylenia tylko obrót oraz stabilność podstawy, puknięcie w stół, itp. i monitor trochę drga choć nikt normalny nie wali w stół Ale ogólnie jestem zadowolony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Szukam standardowego 20-21 Calowego Jesli ktos by byl tak uprzejmy prosze o podanie jakis modeli monitorów które najlepiej sie nadadza do grafiki i beda posiadaly najlepsze kolory i jakosc - chcialbym równiez sie dowiedziec jaka firma bedzie najlepsza do tej ceny - nie chce aby byla taka sytauacja jak z moim starym monitorem ze kolory byly slabe i ogolnie byl bardzo slaby i mdly. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Jeśli szukasz monitora do grafiki celuj w IPS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Insider 43 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Osobiście czekam na nowe syncmasterki od samsunga z debiutującą technologią Super PLS: http://pclab.pl/news46867.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2012 Ja mam ten http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1955482 i polecam każdemu LED IPS i to w takiej cenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach