andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2012 Witam, Problem wygląda następująco: Podczas obserwacji poleceniem TOP, load utrzymuje się na poziomie 0.1, 0.2 i nagle zaczyna rosnąć do 4, 5. W tym momencie klient SSH nie odświeża już informacji z polecenia top, serwer przestaje odpowiadać zarówno na ssh jak i porcie 80. Co jest ciekawe, generując obciążenie 4, 5 i więcej na liście procesów poniżej najbardziej zasobożerny jest proces zajmujący jedynie 0.3% CPU. Wszystko kończy się restartem administracji poprzez serwer matkę. Czy w przypadku wirtualizacji XEN możliwe jest żeby load na moim VPSie generowany był przez serwer matkę lub inne, bliźniacze serwery VPS? Wiem, że pewnie pytanie głupie, ale nie mam już innego pomysłu. Może znacie jakąś inną przyczynę takiej sytuacji? logi slow query mysql nie zawierają żadnych długich zapytań, logi długich akcji php-cgi również, logi nginx też nie zanotowały nic co mogłoby aż tak zwiesić serwer. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2012 jak to sprawdzić ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
INTER-COM 21 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 (edytowany) Postaw iostat i wklep wynik apt-get install sysstat i wydaj komendę iostat Edytowano Styczeń 23, 2012 przez INTER-COM (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 Dzięki Oto wynik: Linux 2.6.18-6-xen-686 (neteasy.pl) 01/23/12 _i686_ avg-cpu: %user %nice %system %iowait %steal %idle 0.43 0.14 0.29 2.00 1.64 95.49 Device: tps Blk_read/s Blk_wrtn/s Blk_read Blk_wrtn sda1 7.86 62.50 98.34 3110474 4894344 sda2 0.00 0.01 0.00 512 64 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 Może odpalasz jakąś zasobożerną aplikację w operacje IO? Próbowałeś odczekać kilka minut i sprawdzić czy load spadnie? Czy odrazu restartowaleś maszynę? Próbowałeś w tym momencie zalogować się przez konsolę VNC do kontenera? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 Load spadał dopiero po 45-60 minutach i dopiero wtedy serwer zaczynał odpowiadać. Nie, nie próbowałem logować się przez VNC, nawet nie wiem za bardzo jak to się robi Zapytania i baza w moim skrypcie nie są do końca zoptymalizowane (brak dobrze dobranych kluczy), bo zostawiłem to na koniec pracy. Z tego co zauważyłem to problem pojawia się przy jakiś skomplikowanych zapytaniach do bazy, typu LIKE %%. Wszedłem w staty mysql i w ciągu 14 godzin nastukało mi takie coś: Handler_read_rnd 31 k Handler_read_rnd_next 16 M Czy to może być powodem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 Wklej wynik polecenia smartctl -a /dev/sda oraz /dev/sdb (w przypadku gdy posiadasz drugi dysk). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 nie mam dev/sda tylko dev/sd1 i sd2, ale wywala mi: Standard Inquiry (36 bytes) failed [invalid argument] Retrying with a 64 byte Standard Inquiry Standard Inquiry (64 bytes) failed [invalid argument] A mandatory SMART command failed: exiting. To continue, add one or more '-T permissive' options. po dodaniu '-T permissive': smartctl version 5.38 [i686-pc-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ Standard Inquiry (36 bytes) failed [invalid argument] Retrying with a 64 byte Standard Inquiry Standard Inquiry (64 bytes) failed [invalid argument] Request Sense failed, [invalid argument]Error Counter logging not supported Device does not support Self Test logging Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 A dużą masz tą baze/tabele po której jeździsz LIKE'iem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
andycole 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 Tym LIKE'iem jechałem dosłownie kilka razy, sam, w zaciszu PhpMyAdmina, a cała baza ma niecałe 150mb. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Styczeń 23, 2012 A może przez samą konfigurację mysql nie potrafi tego szybko i wydajnie przemielić? Może na swap wchodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach