wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 (edytowany) Witam Posiadam router TP-LINK TL-WR340G. Mam pewien problem. Przeniosłem PC i stary kabel był za krótki, także zarobiłem nowy kabel. Gdy podłącze dla testu ten kabel do mojego laptopa nie ma problemu, sieć chodzi po kablu. Gdy ten sam kabel podłącze do PC mam komunikat że sieć jest ograniczona. Sprawdziłem jeszcze raz stary i wszystko działało na PC. Co jest nie tak ? Edytowano Styczeń 11, 2012 przez wiktor12348 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 Sprawdź czy nie mają przypadkiem tych samych MAC. Sprawdź ustawienia sieci na drugim PC (dhcp czy statyczne). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 Ta karta w PC to nie przypadkiem karta 1Gbit/s? Jeśli tak to wymuś jej tryb 100Mb/s. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 1) Mac'i są różne na latopie i na PC, inny mac ma router, jedynie występuje mac clone ma wan'ie. 2) DHCP jest włączony na PC - nie wiem jak sprawdzić czy jest stat czy dyn. 3) PC to stary komputer, osbługuję jedynie 100mb/s max. 4) Przypominam że na poprzednim przewodzie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 Pokaż konfigurację sieci po podłączeniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 (edytowany) Tyle chyba starczy Pierwsze na działającym przewodzie drugie na nie działającym. Poza tym gdy podłącze nowy przewód, szuka przez chwile sieci. Zaskauje i wyswietla dymek że jest ok po czym klika się na krzyżyk i wyskuje ograniczenie sieci. Ciekawe jest to że jak podłącze bezprośrednio PC do Wan omijajać router wszystko działa. Edytowano Styczeń 11, 2012 przez wiktor12348 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2012 Górne połączenie jest OK. Natomiast dolne (nie wiem jak to sprawdzałeś, czy górne na starym dolne na nowym przewodzie czy co ty tam robisz) nie może pobrać adresu z serwera. Mówiąc krótko DHCP nie przypisuje mu IP, zrób to ręcznie. Wszystkie potrzebne adresy masz na w pierwszym ipconfig /all. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cabana 15 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 Spróbuj na unnym porcie ethernet w routerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 A kabel zrobiłeś z przeplotem czy bez ? Może laptop ma wykrywanie przeplotu a stary komputer nie ma tego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 Źle zacisnąłeś którąś ze wtyczek. Obstawiam, że "zamieniłeś" gdzieś biały z odpowiadającym mu kolorem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 @Biszkopcik- Tak zrobiłem. Wpisałem ręcznie IP, DNS,maskę i bramki. Niby się połączył (status połączenia był ok a monitorki w pasku "mrugały") Ale gdy odpaliłem przeglądarkę czy próbowałem coś pingować to kicha. Jest bez przeplotu. Powinien być z ? Zawsze robiłem bez. Co do kolorów, biały jest w paski - także odpada. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GrandBB Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 Tu są schematy kabli cross i prostego: http://www.tech-portal.pl/content/view/91/32/ Albo tu No i sprawdź szczypce do zaciskania czy nie są wyszczerbione - przypadek potwierdzony namacalnie. Wiem śmieszne ale prawdziwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 To już sam dawno znalazłem te schematy. Nie takie było pytanie. Ja słyszałem jedynie że na lanie używa się prostego i tyle. Taki też był robiony. Aktualnie znajduje sieć bez problemu, w arp list PC jest widoczny z Mac'iem oraz przydzielonym IP. Natomiast w DHCP klient jest jedynie laptop. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 Zafam taki pytanie nie koniecznie związane z tematem użytkownika ale po niekąt nawiązujące. Czy jak są sieci jest potrzeba wykorzystywania skrosowanych kabli. Głównie łączy się za pomocą switch- komputer router-komputer Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 (edytowany) A ustawił Pan kolega dobre DNS'y? Po ręcznym przypisaniu adresów tak jak mi pisałeś, wykonaj ping 8.8.8.8 i jeżeli wskoczy to zmień pola DNS na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4. Zrób też ping do routera w twoim przypadku 192.168.1.1. Jeżeli nadal będzie kicha to weź jeszcze raz stary kabel, dokładnie przejrzyj wtyczki z jednej i z drugiej i zrób identycznie (być może jakoś się pomyliłeś, co często się zdarza przy robieniu kabli sieciowych). Edytowano Styczeń 12, 2012 przez Biszkopcik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2012 To, że biała żyła ma "ciapki", to wiem. Problem tylko taki, że czasami przy wkładaniu zarobionego kabla do wtyczki potrafią się skręcić, i zamiast np. biały-pomarańcz pomarańcz biały-zielony zrobi się pomarańcz biały-pomarańcz biały-zielony. Niektóre urządzenia z takim odwróceniem fazy nie będą mieć problemu, a niektóre będą głupieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach