Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2006 Cześć Chciałem sprawdzić swój tok rozumowania w kwestii pracy jako "wolny strzelec" - czyli grafik/webmaster robiący stronki dla różnych ludzi.. Wszyscy ostatnio tutaj chcą być legalni.. toże i ja (soft oczywiście mam legal, pełna powaga). Rozumiem z doświadczenia (już tak robiłem), że "full legal" jest to opcja np. taka, że firma zleca mi wykonanie strony internetowej, zatrudnia mnie na umowę o dzieło - ja robię stronkę, polecam hosting i po sprawie. To jest dość jasne, prawda? Minus - nie mogę wystawić faktury VAT. Teraz taka sprawa, a właściwie dwie sprawy: 1. Kupuję na siebie konto WWW, domenę i stawiam portfolio. Rozumiem, że bez problemu mogę się chwalić stronkami, które zrobiłem na umowę o dzieło i wrzucić do nich linki w tym portfolio. Czy mogę również wrzucić tam linki stronek, na które nie mam papierów? Chodzi o stronki, które albo zrobiłem dobremu znajomemu ("za piwo", tak to ujmijmy), albo moje własne "projekty" takie hobbistyczne.. A co ze stronami, które robił znajomy (firma znajomego), a ja coś tam pomogłem - np. grafika do sklepu internetowego i takie tam.. ? Czy mogę się tym chwalić jeśli ten znajomy nie ma nic przeciwko? 2. Mam konto WWW z tą moją domeną i portfolio. Czy mogę umieszczać co mniej wymagające (chodzi o zasoby serwera) stronki moich klientów (umowa o dzieło, przypomnę), ale oficjalnie "gratis"? I ostatnia sprawa.. pewnie nikt tu się nie pochwali na forum, ale może na privie ktoś mi coś podpowie, doradzi, itd. bo wiem, że jest tu więcej takich osób jak ja - jak wy sobie radzicie z podatkami i jakie macie rozwiązania, by wciąż być legalnie działającymi grafikami/webmasterami? Nie spodziewam się zdradzenia sekretów przynoszących złote jaja, ale koleżeńskie rady mile widziane.. P.S.: Wiem, że jednym z rozwiązań jest zatrudnienie się (ew. "podpięcie") do jakiejś firmy - tak też czasem robię.. (dla faktury VAT) P.S.2: Grafika/webmajsterstwo to moje hobby, jakby druga praca, bo na codzień mam "ujdziepłatną", stałą robotę w budżetówce Dzięki za odpowiedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach