mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2012 Wiekszosc dzisiejszych dystrybucji Linuksa domyslnie wykorzystuje LVM. Czy plyna z tego faktu jakies duze korzysci? Jedyna jaka widze to mozliwosc skalowania partycji, ale nie jest to niemozliwe rowniez bez uzycia LVM. Minusem jest proces komplikacji takiego srodowiska. Przyznam, ze z LVM-em mialem bardzo malo doczynienia, ale skoro jest tak lansowany to musi byc fajny. Tylko ja nie wiem wlasciwie dlaczego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2012 Skalowanie się przydaje przez lvm jest dużo latwiejsze W testach jest on trochę wydajniejszy od środowisk bez lvma chociaż nie moge sobie przypomnięć ani czemu ani jak bardzo Łatwiej rozbudowywać o kolejne dyski partycje, dane są lepiej na nich rozłożone Troche łatwiej migrować i nazywać partycje z LVM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Styczeń 10, 2012 (edytowany) Wiekszosc dzisiejszych dystrybucji Linuksa domyslnie wykorzystuje LVM. Czy plyna z tego faktu jakies duze korzysci? Jedyna jaka widze to mozliwosc skalowania partycji, ale nie jest to niemozliwe rowniez bez uzycia LVM. Minusem jest proces komplikacji takiego srodowiska. Przyznam, ze z LVM-em mialem bardzo malo doczynienia, ale skoro jest tak lansowany to musi byc fajny. Tylko ja nie wiem wlasciwie dlaczego? najwazniejsze to 1) snapshoty 2) migracja danych miedzy PV mozesz sobie np. na zywca zmigrowac dane z dysku lokalnego na SAN z zerowym downtime 3) od niedawna thin provisioning (przydatne np. do virtualizacji) 4) inne jak raid ktory moze byc lepszy niz md, np obsluguje TRIM -- Lazy Edytowano Styczeń 10, 2012 przez lazy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach